INSPEKTORI AKTIVNI U TRI SMENE: Kraj prošle godine u pirotskom okrugu obeležile pojačane kontrole

V. ĆIRIĆ

21. 01. 2021. u 10:13

PORED stalne kontrole primene propisa, koji se odnose na suzbijanje epidemije, inspekcije Pirotskog upravnog okruga nesmanjenim tempom obavljaju i svoje uobičajene poslove, a najviše posla imaju državni službenici veterinarske i sanitarne struke, te oni koji se bave radnim odnosima.

ИНСПЕКТОРИ АКТИВНИ У ТРИ СМЕНЕ: Крај прошле године у пиротском округу обележиле појачане контроле

Foto V. Ćirić

Načelnik Pirotskog okruga Dragana Tončić kaže da je Veterinarska inspekcija poslednjih meseci prošle godine sačinila 434 zapisnika o kontrolama, a u selu Jalbotina je posle vanrednog nadzora u jednom domaćinstvu utvrđena afrička kuga svinja, pa je 15 mangulica podvrgnuto preventivnoj eutanaziji. Zato podseća i na to da za vlasnike torova u kojima su se gajile svinje, zbog ove bolesti, i dalje važi zabrana držanja ovih domaćih životinja na područjuju Pirota, ali i u delovima belopalanačke opštine.

U lovištima Vidlič, koje pripada Dimitrovgradu, te Ponišavlje i Jerma je otkriveno 21 novo žarište ove opake bolesti, pa su obori dezinfikovani, a uništene životinje biće isplaćene po tržišnoj vrednosti - i do 35.000 dinara po grlu.

MERA Dezinfekcija poljoprivrednog domaćinstva, Foto V. Ćirić

Istovremeno, Sanitarna inspekcija je obavila više od 600 vanrednih nadzora i izdala 3.568 rešenja o karantinu. Sačinjeno je šest prekršajnih naloga, te podnete dve prekršajne prijave protiv onih koji su se oglušili o mere izolacije, a načelnik Leposava Veljković precizira i to da su kontrolisani ugostiteljski i objekti za masovne skupove, ali - čak ni tokom minulih praznika - nije bilo kršenja propisa.

Čelnik Inspekcije rada Aleksandar Popović "raportira" da je tokom 253 nadzora otkriveno 11 neprijavljenih radnika koji su, nedugo potom, dobili stalni posao. Podneto je 12 prekršajnih prijava, a - srećom - težih i lakših povreda radnika nije bilo.

Aktivna je bila i Šumarsko-lovna inspekcija, koja je posle 44 kontrole podnela 33 zahteva za pokretanje prekršajnih postupaka - mahom zbog bespravne seče - a oduzeta su ukupno 252 kubika ogrevnog drveta.

Poljoprivredna inspekcija je u 88 kontrola podnela četiri krivične prijave zbog nepravilnosti u korišćenju podsticajnih sredstava, te obustavila isplatu 1,2 miliona dinara.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba