SNEG OKITIO I MANASTIR BOGOŠTICU: Pahulje padaju danima u Rađevini (FOTO)

V.Mitrić

10. 01. 2021. u 16:26

SNEG koji pada već nekoliko dana u Rađevini, posebno na granici prema Azbukovici, okitio je, pored ostalog, i Manastir Bogošticu, kod Krupnja, koji je podigao vladika Lavrentije, u svom rodmom selu, i posvetio, Bogorodici Trojeručici.

СНЕГ ОКИТИО И МАНАСТИР БОГОШТИЦУ: Пахуље падају данима у Рађевини (ФОТО)

Foto: V.Mitrić

Bez obzira na zimu i sneg, u ovoj bogomolju su redovna bogosluženja, a monasima pomaže, duhovno, penzionisani protojerej stavrofor Stanko Vasić iz Draginca. Prota je uživao da služi minulih dana i da se druži za bratsvom manastira i ovdašnjim ljudima.

- Ovdašnja manastirska crkva je urađena po uzoru na Njegoševu kapelu na Lovćenu, koja je, na žalost, srušena, a jedan kamen od nje, koji je doneo podgorički sveštenik, protojerej- stavrofor profesor dr Velibor Džomić ugrađen je u zidine bogoštanske bogomolje -priča nam protojerej Mirko Vilotić, arhijerejski zamenik u Eparhiji šabačkoj SPC. U manastiru je i spomen česma posvećena našoj najvećoj pesnikinji Desanki Maksimović, po kojoj nosi i ime ovdašnji Dom pesništva, koji je ustanovio episkop Lavrentije, veliki poštovalac i poznavalac poezije i autor više knjiga na tu temu, među kojima je najpoznatija „Narodno jevanđelje“.

Foto: V.Mitrić

 

Otac Stanko je pravo osveženje za duhovni život u ovoj bogomolji i to ističe i arhimandrit Nifont i vrnici iz Rađevine, koji su bili i ostali jako pobožni ljudi.

Vremešni prota veli da se ne plaši korone, ali poručuje vernicima da se drže one narodne, „čuvaj se i Bog te čuva“, da poštuju epidemiološke mere i kad su u svetinjama.

- Jeste da je zima, sneg je napadao, ali me vuče, svim srecem, da služim mešu ovim dobrim ljudima i sa divnim arhimandritom Nifiontom, velikim duhovnikom, monahom, domaćinom, raditeljem i graditeljem.

- Naše pesništvo bilo je i ostalo narodno jevanđelje - kaže vladika Lavrentije.

- Želeo sam da ono što je za pesnike Lovćen, u spomen na velikog i čuvenog Njegoša, za pesnikinje bude Bogoštica - kaže vladika Lavrentije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024