SIROMAŠNI NISU NA CEDILU: Sveštenik Aleksandar Subotin iz Kucure pomaže ljudima u nevolji

Z. Rajić

19. 12. 2020. u 09:18

SOCIJALNO ugrožene porodice i staračka domaćinstva u Kucuri, kod Vrbasa, nisu ostavljeni na cedilu, zahvaljujući svešteniku Aleksandru Subotinu i volonterima okupljenim oko Evanđeoske crkve.

СИРОМАШНИ НИСУ НА ЦЕДИЛУ: Свештеник Александар Суботин из Куцуре помаже људима у невољи

Foto A. S.

Oni obezbeđuju pomoć prikupljanjem donacija u svom okruženju i inostranstvu, ali i uzgojem povrća i cveća u plastenicima, podignutim uz podršku humanitaraca iz Holandije.

- Aktivisti NVO "Pomoć istočnoj Evropi" iz Holandije su po tradiciji pred novogodišnje i božićne praznike uputili paketiće i garderobu za oko 2.000 dece. Pokloni će biti podeljeni u Kucuri i još 17 naselja. Iz grada Lirdama u Holandiji stigao je pun kamion garderobe i za decu i za odrasle, kao i posteljine, ćebadi i jastuka - naveo je Subotin.

SAKSIJA CVEĆA NEKOME HLEB

TRENUTNO je u kucurskom plasteniku u ponudi živa jelka za 2.000 dinara i saksijska "božićna zvezda" za 350 dinara.

- Kupovinom saksije, ljudi kupuju nekom hleb - poručio je Subotin.

Holandska NVO "Surinava" finansirala je obuku za pomoć starim ljudima, koju je završilo osam polaznika iz Kucure - šest žena i dvojica muškaraca.

- Oni obilaze stare i bolesne, mere im pritisak i šećer u krvi, nabavljaju im lekove i pomažu u domaćinstvu. Nedavno smo od jednog donatora dobili dva aparata za merenje šećera u krvi, sa 600 traka i igala, što će biti dovoljno za šest meseci - kaže sveštenik.

Kako ističe, tri poljoprivredna gazdinstva u Kucuri redovno doniraju povrće i voće, zimnicu i ostale namirnice za narodnu kuhinju, u kojoj se dva puta nedeljno pripremaju obroci za oko 30 porodica.
- Vreme je svinjokolja, pa nam je poklonjeno dovoljno mesa za bogate obroke narednih dana. Kuvana jela raznosimo po kućama. Dobili smo i velike količine jabuka i kupusa, koje smo delili u svežem stanju - rekao je Subotin.
Kuhinja za siromašne velikim delom se finansira iz prihoda od prodaje povrća i naročito cveća u pet plastenika podignutih na oko 1.000 kvadratnih metara. Uzgaja se na stotine različitih vrsta saksijskog cveća i ukrasnog drveća.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024