NEĆE LIMUZINE: Gradonačelnik Smedereva Jovan Beč obustavio kupovinu novih vozila za gradsku upravu

J. ILIĆ

12. 12. 2020. u 12:07

IAKO je lokalna samouprava u Smederevu okončala javnu nabavku za kupovinu dva nova automobila za Gradsku upravu, ukupne vrednosti 6,5 miliona dinara, pa se čekalo samo da stignu pred gradsku kuću, sve je propalo jer je gradonačelnik - odustao.

НЕЋЕ ЛИМУЗИНЕ: Градоначелник Смедерева Јован Беч обуставио куповину нових возила за градску управу

Foto arhiva

Na Portalu javnih nabavki stoji da je postupak za kupovinu jednog putničkog automobila i limuzine, okončan po pozivu raspisanom 5. novembra, a odluka je doneta 25 dana kasnije. Ugovori sa firmom "Auto Čačak" su zaključeni 3, a obaveštenje o dodeli ugovora je poslato 9. decembra.

- Postupak je pokrenut u skladu sa programom Saveta za bezbednost saobraćaja, ali je zaustavljen. Iako je vozni park star i nije obnavljan od 2013, smatrao sam da u ovoj situaciji nije pametno kupovati nove automobile - objašnjava gradonačelnik Jovan Beč, i naglašava da je odluka o kupovini doneta pre mesec dana, kada epidemiološka situacija još nije bila ovoliko dramatična.

Inače, još se ne zna kada je "prelomljeno" da se, ipak, odustane od ovakvog trošenja miliona. Na Portalu javnih nabavki stoji da je poslednja promena izvršena 10. decembra noću, ali ne i o kakvoj je promeni reč. Kako god bilo, gradonačelnik neće potpisati transfer gotovo 57.000 evra.

- Reč je novcu koji se nalazi u budžetu grada, na računu Saveta za bezbednost saobraćaja i prikupljen je od naplate kazni i prekršaja. S obzirom na to da je gradonačelnik izvršilac budžeta, odlučio sam, verujem, u korist sugrađana - kaže Beč.

ODLUKA Sedište Gradske uprave u Smederevu, Foto N. Živanović

Sporna je, međutim, i odluka Saveta za bezbednost saobraćaja, da se - u skladu sa "Programom korišćenja sredstava za finansiranje unapređenja bezbednosti saobraćaja" - kupe vozila koja koštaju oko 40.000, odnosno oko 17.000 evra. Pritom, limuzina ima posebnu opremu koja podrazumeva kožna sedišta i trozonski klima-uređaj...

- Zašto se novac, na primer, nije opredelio za preventivu i bezbednost dece u saobraćaju je pitanje za predsednika Saveta - kaže gradonačelnik Smedereva.

Ispostavilo se, međutim, da predsednik Saveta za bezbednost saobraćaja i član Gradskog veća Branislav Drobnjaković uopšte nije obavešten o tome da je javna nabavka propala.

- Prvi put čujem da tu ima nekih problema. Ne znam o čemu je reč jer postupak vodi nadležna gradska služba. Inače, ne želim da polemišem o cenama jer su vozila neophodna za rad Saobraćajne inspekcije i Komunalne milicije - zaključuje Drobnjaković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

SLAVIMO VELIKU SREDU: Šta ne sme da se radi i KO DANAS FARBA jaja