U LUČANIMA LEKARI VAN STROJA: Teška epidemiološka situacija u Moravičkom okrugu, i zdravi i bolesni krše mere

V. I.

09. 12. 2020. u 22:16

U TREĆEM talasu epidemije kovida u Moravičkom okrugu do sada je preminulo 98 osoba, od kojih je 67 iz Čačka, a ova crna lista u sredu je povećana za još tri osobe.

У ЛУЧАНИМА ЛЕКАРИ ВАН СТРОЈА: Тешка епидемиолошка ситуација у Моравичком округу, и здрави и болесни крше мере

Dom zdravlja u Lučanima / Foto Printskrin

Naime, na kovid-odeljenjima čačanske bolnice za 24 sata, do srede, preminulo je troje Čačana, starosne dobi 68, 70 i 71 godinu. Na kovid- odeljenjima čačanske bolnice hospitalizovana su 194 pacijenta, dva manje nego dan ranije.

Veoma teška epidemiološka situacija je u Lučanima, gde se za samo jedan dan pregleda i do 270 pacijenata, a od toga je oko stotinu prvih pregleda. Gotovo svakodnevno se testira oko 100 osoba, a procenat pozitivnih je ogroman. Posebno zabrinjava sve veći broj zaraženih medicinskih radnika, ali i dalje veoma neodgovorno ponašanje pojedinih građana.

- Potpuno smo desetkovani, jer je virusom korona zaraženo 12 medicinskih sestara i devetoro doktora. Sada, sve sa specijalistima, imamo petoro doktora u Domu zdravlja u Lučanima i pet lekara u Guči. Ako se ovako nastavi, plašim se da neće imati ko da leči ljude - kaže dr Danica Stefanović, direktorka Doma zdravlja u Lučanima. - Na dnevnom nivou u proseku je pozitivno oko 80 odsto testova, a broj pregleda i dalje je u porastu. Sa jedne strane imamo uplašeni narod koji dolazi u Dom zdravlja, a sa druge građane koji apsolutno ne poštuju mere izolacije, čak i oni kojima je potvrđen virus, a nemaju tešku kliničku sliku, šetaju i završavaju obaveze.

Pacijenti iz ove opštine koji zahtevaju bolničko lečenje većinom su smešteni u Opštoj bolnici u Čačku, koja je prepuna, pa sedam pacijenata iz Lučana prima terapiju u dnevnoj bolnici u Guči.

Ništa bolje nije ni u Ivanjici, gde je od 150 testiranih, njih 59 pozitivno. Među obolelima je i sedmoro dece školskog uzrasta.

- Od 1. novembra do danas registrovano je ukupno 850 inficiranih, trend pregleda u kovid-ambulantama ove sedmice dostigao je maksimum i to je ukupno 425 na dnevnom nivou - kazala je direktorka ivanjičkog Doma zdravlja dr Jelena Stojković.

Prema njenim rečima, Specijalna bolnica je počela sa prijemom i u njoj se trenutno nalaze pacijenti iz Ivanjice sa lakšom kliničkom slikom, a u utorak je iz čačanske bolnice prebačeno pet pacijenata koji su u fazi regresije i njihovo izlečenje je izvesno.

MLADIĆ U TEŠKOM STANjU

IMALI smo pacijenta starog 32 godine, koji je u Opštoj bolnici u Čačku bio priključen na invanzivnu ventilaciju. Zbog složenog stanja, morao je hitno da bude transportovan u beogradski KBC "Dr Dragiša Mišović" - rekla je dr Stojkovićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna