MURAL SA SLIKOM PATRIJARHA IRINEJA: Zrenjaninci odaju počast nedavno preminulom poglavaru Srpske pravoslavne crkve

B.G.

03. 12. 2020. u 16:07

ČETVORO umetnika iz Zrenjanina, akademski slikar Viorel Flora i njegovi asistenti Nevena Naić, Milan Janobljev i Kire Radenkov, došli su na ideju, da na površini 40 kvadratnih metara, na zidu zgrade na Žitnom trgu u centru Zrenjanina, oslikaju mural sa likom, nedavno preminulog patrijarha Srpske pravoslavne crkve, Irineja.

МУРАЛ СА СЛИКОМ ПАТРИЈАРХА ИРИНЕЈА: Зрењанинци одају почаст недавно преминулом поглавару Српске православне цркве

Foto: B.G.

- Lik pokojnog patrijarha Irineja biće na oko 25 kvadrata - kaže rukovodilac projekta, Viorel Flora, ističući da je ideja nastala nedavno, kada su građevinski radnici završili obnovu fasade na zgradi i praktično pripremili sve za oslikavanje murala.

VRHUNSKO DELO ZA PONOS ZRENjANINACA


- Nosi nas emocija i neverovatna energija i bez obzira što je na visini hladno i košava duva, ispunićemo zacrtano i uraditi mural - kaže Kire Radenkov, koji je poznat i po nadahnutim karikaturama, uz napimenu da će mural sa likom patrijarha Irineja, biti ponos Zrenjanina.
 

- Nije lako, danas nam je drugi radni dan, vetar duva i košava je, ali nedamo se - dopunila je starijeg kolegu Nevena Naić, mlada slikarka, koja je zajedno sa Milanom i Kirom, uprkos nestabilnoj skeli, izvijena, iscrtavala mrežu kvadratića na osnovu kojih se sklapa mozaik murala.

Umetnici planiraju oko 25 radnih dana i promociju murala pred Novu godinu, uz ogradu, da im vremenski uslovi moraju ići na ruku, jer se radi na velikoj visini i naročito će im biti teško na višim nivoima zgrade.

- Mural će biti na zidu u Ulici Koče Kolarova, položaj je takav da nemamo mogućnost da napravimo projekciju u celini, pa zato iscrtavamo kockice - ističe Milan Janovljev, uz opasku da je metoda malo sporija, ali jedino moguća u teškim uslovima.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)