SEĆANJA NA ZLOČIN NE BLEDE: Posle dve decenije vraća se zbirka u Spomen-groblje u Sremskoj Mitrovici

S. Kostić

02. 12. 2020. u 09:54

U okviru memorijalnog kompleksa Spomen-groblje u Sremskoj Mitrovici, posle dve decenije biće vraćena spomen-zbirka svedočenja o krvavim događajima iz 1942. godine, otkriva, za "Novosti", Ljubiša Šulaja, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Sremskoj Mitrovici.

СЕЋАЊА НА ЗЛОЧИН НЕ БЛЕДЕ: После две деценије враћа се збирка у Спомен-гробље у Сремској Митровици

Foto G. Lemajić

U Spomen-sobi koja je građena za izložbu fotografija i predmeta, posle saniranja će ponovo biti postavljena spomen-zbirka koja se čuva u muzejskom fundusu.

Spomen-groblje je podignuto u znak sećanja na ustaško-nemački pogrom stanovništa koje se dogodilo u leto 1942, kada su Sremci u kolonama dovođeni u kaznionu, a onda noću izvođeni, streljani i zakopavani u zajedničkim grobnicama. Procenjuje se da je ovde u avgustu i septembru 1942. dovedeno oko 8.000 građana Srema, a koliko ih je ostalo u životu, ni danas se ne zna.

- Ustaške vlasti su ostavile dovoljno dokumentacije čak i filmske o tome kako su vršili likvidacije. Na tom prostoru ima još 2.500 ljudi koji nisu mogli biti identifikovani. U Sremu skoro da nema porodice u kojoj nije neko stradao od članova tokom ovog perioda - kaže Šulaja dodajući da se o spomeniku, na čijem mestu je veliki broj Sremaca stradao, malo se zna, a u školskim udžbenicima skoro i da se ne spominje. - Posle formalnih suđenja pred prekim sudom, bez ikakve mogućnosti odbrane ustaše su na više mesta u Sremu streljale civile. Uglavnom su tu bile nevine žrtve, starci, žene, deca...

Najveće stratište bilo je u Sremskoj Mitrovici, na starom pravoslavnom groblju. Tu je od 30. avgusta do 8. septembra 1942. ubijeno nekoliko hiljada ljudi, među njima i jedan od naših najpoznatijih slikara Sava Šumanović.

Memorijalni kompleks nalazi se na površini većoj od deset hektara. Spomen-

-park dobio je novi i lepši izgled pre devet godina, kada je tadašnji gradonačelnik Sremske Mitrovice Branislav Nedimović rešio da ga uredi i vrati sve ono što je prethodnih godina bilo uništeno.

STRATIŠTE

SPOMEN-groblje u Sremskoj Mitrovici koje je podignuto 1960. godine po projektu arhitekte Bogdana Bogdanovića, najveće je stratište iz Drugog svetskog rata ne samo u Sremu, već jedno od najvećih u zemlji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!