KONAČNO ČISTA VODA: Svakodnevne analize u zrenjaninskoj fabrici potvrđuju ispravnost tečnosti u vodovodu

B. Grujić

01. 12. 2020. u 06:00

IZ česmi u Zrenjaninu konačno teče ispravna voda. Nakon 16 godina, žitelji grada na Begeju vodu sa slavina u svojim domaćinstvima koriste i za piće.

КОНАЧНО ЧИСТА ВОДА: Свакодневне анализе у зрењанинској фабрици потврђују исправност течности у водоводу

Foto JKP "VIK" Zrenjanin

U tamošnjoj fabrici vode tvrde da tokom oktobra i novembra nisu imali nikakvih problema sa isporukom čiste vode. Zrenjaninci kažu da dobijaju "belu" vodu i da se nadaju da je "žućka" samo istorija.

- Svakodnevno radimo četiri analize kvaliteta vode, koja po svim parametrima, zadovoljava propisane standarde i ispunjava uslov da se nakon 16 godina, konačno ukine zabrana za piće, vode iz česme - kaže Bojan Dimkić, direktor Fabrike vode u Zrenjaninu.

On kaže da je od 29. septembra, fabrika nakon niza ranijih problema i pucanja sistema, preuzela snabdevanje grada vodom, a brojne analize, potvrdile su tehničku ispravnost vode.

SIGURNOST I LETI

DODATNI rezervoar, će itekako značiti u danima, tokom letnjih meseci, kada je potrošnja voda u gradu, znatno veća i garantovaće sigurnost kompletnom sistemu - kaže Dimkić. - Betonska konstrukcija je već urađena, a polovina ukupne investicije isplaćena.

Foto D. Dozet

 

Zabrana upotrebe vode za piće u ovom gradu, međutim, i dalje je na snazi.

- Nije do nas da tražimo ukidanje te zabrane - napominje Dimkić. - U nadležnosti je Grada Zrenjanina i Javno komunalnog preduzeća "Vodovod i kanalizacija", da podnesu zahtev Pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo.

- Ova institucija jedina je nadležna za ukidanje zabrane za upotrebu vode za piće iz gradskog vodovoda.

U ovom gradu u toku su radovi na izgradnji novog rezervoara za skladištenje sirove vode. Kapacitet ovog skadišta od hiljadu kubnih metara, predstavljaće sigurnu osnovu za redovno snabdevanje vodom u danima, čak i kada je potrošnja vode u gradu višestruko uvećana.

- Trenutno su potrebe Zrenjanina, znatno manje od kapaciteta fabrike i potrošnja se kreće od 135 litara u sekundi, tokom noći, do 300 litara preko dana - kaže Dimkić, uz isticanje da je prosečna potrošnja oko 225 litara u sekundi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)