PORAST BROJA ZARAŽENIH I HOSPITALIZOVANIH: Pogoršava se epidemiološka situacija u Jablaničkom okrugu

I.Mitić

29. 11. 2020. u 12:33

ПОРАСТ БРОЈА ЗАРАЖЕНИХ И ХОСПИТАЛИЗОВАНИХ: Погоршава се епидемиолошка ситуација у Јабланичком округу

Foto: I. Mitić

NA području Jablaničkog okruga, u poslednja 24 časa, potvrđeno je još 160 slučajeva infekcije virusom korona od 292 uzorka čiji su rezultati u ovom periodu stigli u leskovački Zavod za javno zdravlje(ZZJZ).

Najveći broj pacijenata uzorkovan je u Leskovcu. Od 201 testirane osobe pozitivan nalaz ima 96 ljudi. U Vlasotincu se zaraza, s obzirom na broj stanovnika, širi još većom brzinom, a u poslednjem izveštaju ZZJZ registrovano je još 47 novoobolelih. Osmoro novozaraženih ima Lebane, šest Medveđa, a tri Bojnik.

Virus se i dalje najviše prenosi među radno aktivnim stanovništvom. Strukturu novoobolelih čini 107 zaposlenih i 25 osoba bez posla, potom 17 penzionera, pet učenika, tri studenta, dva deteta i jedan poljoprivrednik. Leskovački ZZJZ je saopštio da se trenutno čeka na još 33 rezultata osoba koje su uzorkovane na području celog Jablaničkog okruga.

U kovid bolnici je trenutno smešteno 135 pacijenata od kojih su 102 na kiseoniku. Popunjenost kapaciteta je oko 75 odsto. Slobodno je još oko 50 mesta, ali se već sada prave planovi za povećanje broja ležajeva. U ovoj bolnici je, od sredine novembra, preminulo 14 ljudi od čega samo minule nedelje osam. Juče su preminule tri kovid pozitivne osobe, stare 55,74 i 78 godina, iz Leskovca, Vučja i Brestovca.

U Vlasotincu, duže od dve nedelje, i Medveđi, od pre dva dana, na snazi je vanredna situacija. Od početka meseca u Vlasotincu je registrovano oko 400, a samo u poslednjih pet dana 180 novozaraženih. U Medveđi su u istom periodu registrovana 33, a od početka novembra 102 slučaja novog oboljevanja.

U Leskovcu je ovog meseca laboratorijski potvrđeno da je 780 osoba inficirano opakim virusom, od čega je samo u poslednje dve nedelje registrovano čak 636 slučajeva zaraze. Među novoobolelima je i oko 80 radnika u leskovačkim zdravstvenim ustanovama.

PORAST ZARAZE KOD DECE

Prema podacima leskovačkog ZZJZ, zaraza opakim virusom se intenzivnije širi i među mlađom populacijom. Samo u poslednjih nedelju dana obolelo je čak 30 učenika, 17 studenata i sedmoro dece.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)