VANREDNO U CELOM OKRUGU: Pirotski ZZJZ predlaže vanrednu situaciju na području grada Pirota

V. Ćirić

25. 11. 2020. u 22:48

ВАНРЕДНО У ЦЕЛОМ ОКРУГУ: Пиротски ЗЗЈЗ предлаже ванредну ситуацију на подручју града Пирота

Foto: V.Ć.

PIROTSKI Zavod za javno zdravlje, predložio je Kriznom štabu u ovom gradu, da proglasi vanrednu situacju. Ukoliko se to dogodi, ceo Pirotski okrug će biti u vanrednoj situaciji, jer je ona već proglašena u Dimitrvogradu, Beloj Palanci i Babušnici.

Kako saopštavaju iz ove zdravstvene ustanive, danas je na području okruga registrovano još 60 zaraženih osoba, a na testiranje je poslato 43 brisa.

Od 2. do 24.novembra, uzorkovana su 682 brisa, od kojih je 351 pozitivan. To znači da je virusom kovida zaraženo 51,5 odsto, što je nagli rast broja obolelih u kratkom vremenskom periodu.

Zbog postojanja asimtomatskih slučajeva, ali i činjenice da se mnogi oboleli ne javljaju zdravstvenim službama, u Zavodu procenjuju da je broj zaraženih veći za sedam do deset puta.

Foto: V.Ć.

 

Danas je naložena mera izolacije za 110 osoba, dok je za 27 ukinuta, što znači da je trenutno u izolaciji 952 osobe.

Drastično se povećava i broj pregleda u kovid ambulantama. Samo u Pirotu juče je pregledano 253 osoba, u Dimitrovgradu 84, Babušnici 54 i u Beloj Palanci 38.

Upravo zato je danas i stigao apel od dr Radovana Ilića, diretora DZ u Pirotu, da građani koji to mogu telefonom kontaktiraju svoje izabrane lekare u ambulantama, ukoliko im je potreban neki savet ili produženje terapije.

Na grudnom odeljenju pirotske OB trenutno je 9 bolesnika sa pneumonijama, a u KC u Nišu 24 pacijenta sa područja Pirotskog okruga.

Od početka epidemije u okrugu je , kovid laboratorijski potvrđen kod 852 osobe, dok je od posledica zaraze preminula 31 osoba.

Epidemiološka situacija u Dimitrovgradu, Beloj Palanci i Babušnici je vanredna, a u Pirotu izrazito nepovoljna sa tendencijom da pređe u vanrednu, kažu u Centru za prevenciju i kontrolu bolesti piroskog ZZJZ, odakle građanima poručuju da se strogo poštuju sve mere prevencije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)