POČASNI GRAĐANIN KIKINDE Preminuo nemački biznismen Rudolf Valter

R. Šegrt

23. 11. 2020. u 15:12

NEMAČKI biznismen Rudolf Valter, koji je pre devet godina proglašen za počasnog građanina Kikinde, preminuo je u sredu, 18. novembra, u 97. godini, u Subotici, a sahranjen je u Nemačkoj.

ПОЧАСНИ ГРАЂАНИН КИКИНДЕ Преминуо немачки бизнисмен Рудолф Валтер

Foto: R. Šegrt

Nemački biznismen Rudolf Valter, koji je pre devet godina proglašen za počasnog građanina Kikinde, preminuo je u sredu, 18. novembra, u 97. godini, u Subotici, a sahranjen je u Nemačkoj.

Titulu počasnog građanina ovog banatskog grada zaslužio je za investicije u razvoj grada i iskazanu humanost. Naime, ovaj uspešni Nemac u Kikindi je 2002. godine kupio trgovinsku kuću „Angropromet“, koja je bila u stečaju, i od nje ponovo napravio uspešan trgovinski lanac sa 250 zaposlenih.

U tu firmu uložio je više od dva miliona evra,pa je u Kikindi i okolnim selima imala 26 dobro sandevenih samoposluga i prodavnice tehničke i tekstilne robe. Kikinđani su zato rado govorili da su „pazarili kod Nemca“.

Valter će ostati upamćen kao dobar gazda, koji je cenio svoje saradnike i radnike. Njihov rad nagrađivao je dobrim zaradama, ali i nagradama, trinaestom platom, isplatama za razne godišnjice i praznike. Mnogo je pomagao i grad, dajući donacije za zdravstvo, gradnju nove pravoslavne crkve u gradu, za socijalno ugrožene, a svake godine obezbeđivao je veliki broj novogodišnjih paketića za decu.

Samo za uređenje Kikinde  dao je 10.000 evra i savetovao gradskim vlastima da uklone grafite sa fasada, posebno u centru grada. Simpatije Kikinđana dodatno je zaslužio kada je Dijani Sivčev, tada devojci od  21. godine, platio lečenje u Nemačkoj, jer joj je otac radio u „Angroprometu“.

Naši lekari predviđali su joj samo godinu dana života, ali su specijalisti u Nemačkoj konstatovali da je pogrešno lečena 20 godina i uradili joj operaciju žućne kese, koja je devojci stvarala probleme. Osim u Kikindi Rudlof Valter je poslovao i u Zrenjaninu, a njegove firme prodajne objekte imale su i u Senti, Molu, Kanjiži, Zrenjaninu, Subotici, Temerinu, Apatinu u kojima radilo više od 580 ljudi. Živeo je Subotici gde je imao hotel “Galerija”. Pre nekoliko godina, kikindsku firmu “Angropromet” kupio je “Univereksport”.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024