RAĐEVCIMA IME MILO: Na Mačkovom kamenu postavljen spomenik hajduku Arsenu Petroviću

V. Mitrić

08. 11. 2020. u 19:38

NA Mačkovom kamenu, kod Krupnja, nedaleko od Spomen crkve posvećene junacima bitaka na Mačkovom kamenu i na Drini, postavljen je i osveštan spomenik čuveno rađevskom hajduku, Arsenu Petroviću iz zaseoka Šumići sela Bogoštice, u Rađevini, koja je pripadala tadašnjoj opštini kržavskoj.

РАЂЕВЦИМА ИМЕ МИЛО: На Мачковом камену постављен споменик хајдуку Арсену Петровићу

Foto: V.M.

Beleg su postavili ugledni krupanjski sveštenik i tvorac dva muzeja, sa eskponatima od neprocenljive vrednosti, o prošlosti Krunja, Rađevine, okoline i Srbije, kroz minule decenije i vekove, Aleksandar Đurđević i potomci slavnog hajduka, Zoran Marković iz Loznice, poreklom iz Brštice, i Mipo Petrović iz Bogoštice.

- Ustanovili smo, tačno, gde su Turci iz nekadanjeg uporišta u obližnjem Soko gradu, ubili našeg srodnika, hajduka, rodoljuba, velikog domaćina i pravoslavca Arsena Petrovića davne 1862 godine, dok ke kopao olovo, verovatno za municiju, sa još jednim čovekom iz okoline Krupnja, čije preciznije podatke još nemamo - priča Zoran Marković, koji je potomak Arsenov preko babe Ljubice Petrović, koja se udala u familu Despotović iz koje je majka našeg sagovornika.

Foto: V.M.

-“Novine srbske“ su tada izvestile o pogibiji Arsenovoj, na čijoj je sahrani bilo najmanje 200 srpskih domaćina, koji su se zavetovali da će okupatorima „vratiti milo za drago“, koji su, nedugo potom, proterani iz tog, inače, poslednjeg uporišta Osmanlija u Srbiji.

Arsen je, kažu njegovi potomci, bio vredan, imućan i ugledan čovek, koji je knezu Milošu goidšnje plaćao porez od 500 dukata. Bio je, veli, veliki zaštitnik ovdašnjeg naroda od osmanlijskim zulumćara, pa nije ni čudo što su ga Rađevci obožavali.

Ali, kako to biva, kod nas, jedno vreme nije se znalo ni gde je Arsenov grob. Dogodilo se da odluka o izgradnji nove crkve bude na lokaciji njegovog postradnja, kada se nije znalo da je tu okončan život legendarnog Rađevca i Srbina.

Foto: V.M.

Sakupljač dragocenosti iz prošlosti Rađevine, Aleksandar Đurđev, dok nije postao sveštenik, radio je u Domu kulture u Krupnju, i saznao je gde se i kod koga nalazi Arsenova sablja. Kad je došao, kod domaćina i saopštio mu kojim dobrom dolazio, kao iz puške mu je rekao: -E, tebi ću je dati!

Kao da je znao da će baš Aleksandar, dobiti sina Arsena i da će biti onaj koji će osvetiti ime legende Rađevine rodom iz zaseoka Šumeća. Đurđev je, od srca, dao koverat sa čitavom platom, a domaćin mu je, uz isticanje koliko je to kilograma krompira, rekao da mu daruje još neki važan eksponat kao čast, a Rađevini i Rađevcima za večno sećanje.

Foto: V.M.

Zna se da je opelo, u staroj krupanjskoj crkvi, služio tadašnji sveštenik Savo Jovanović. Umrlica je napisana tek posle 32 godine, a i ona je u Muzeju u Krupnju, koji je, uz Dobropotočki komplesk, u kom su drevna crkva i muzeji, ustanovio prota Aleksandar Đurđe, važno čedo Rađevine, inače rođen u Francuskoj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba