ČISTO I ZDRAVO NEBO IZNAD GRADA: U Kikindi se već 25 godina kontroliše kvalitet vazduha

Рада Шегрт
Rada Šegrt

03. 11. 2020. u 15:26

VAZDUH koji udišu Kikinđani je čist ili neznatno zagađen i pripada prvoj kategoriji kvaliteta, pa se ovaj grad, po parametrima Agencije za zaštitu životne sredine, nalazi u zelenoj zoni.

ЧИСТО И ЗДРАВО НЕБО ИЗНАД ГРАДА: У Кикинди се већ 25 година контролише квалитет ваздуха

Foto: R. Šegrt

Takođe je jedan od retkih u Vojvodini gde se kontinuirano, duže od 25 godina, prati kvalitet vazduha. Aero zagađenje svakodnevno mere dve automatske stanice, a Zavod za javno zdravlje mesečno prati kvalitet na tri merna mesta u gradu.

Svakog drugog meseca uzorci na anlizu uzimaju se i u selima, sa ukupno 12 mesta.

- Poslednjih šest meseci samo povremeno imamo tek malo više sitnih zagađujućih materija poput suspendovanih čestica veličine 2,5 mikrona. Prisustvo čađi, sumpor diokisda, azotnih oksida, taložnih materija i ukupnih suspendovanih čestica je u dozvoljenim granicama. Već duži niz godina nismo registrovali prisustvo teških metala – saopštila je Sanja Brusin Beloš, načelnica Odeljenja higijene i humane ekologije u Zavodu za javno zdravlje.

Foto: R. Šegrt

 

Pre 25 godina situacija je bila sasvim drugačija, ali se stanje popravilo jer su inspekcijske kontrole češće, kazne strože, a svako zagađenje odmah registruju dve automatske stanice, koje se nalaze na dve lokacije. Industrijske komplekse kao potencijalno najveće zagađivače prati gradska, ali i pokrajinske i republičke inspekcije za zaštitu životne sredine.

ZIMI MALO ČAĐI

- Zimi se, ali samo ponekad, pojavi malo više čađi i to samo u jednom ili dva uzorka. Do toga dovodi korišćenje nekvalitetnog ogreva u individulanim domaćinstvima. Inače, Kikinda je u najvećoj meri gasifikovana- navodi Sanja Brusin Beloš.

Foto: R. Šegrt

 

- Jedna automatska stanica je Agencija za zaštitu životne sredine i nalazi se u blizini mezalske industrije, u Ulici Šumice. Druga je Pokrajinskog sekeratarijata za zaštitu živozne sredine i nalazi se u urbanom delu grada, u Mikronaselju, u blizini osnovne škole. Rezultati se mogu pratiti na sajtu Zavoda za javno zdravlje i zvaničnoj stranici Grada Kikinde. Prema Zakonu o zaštiti vazduha, obaveza lokalne samouprave jeste izrada kratkoročnih akcionih planova i planova praćenja zagađujućih materija i njihov uticaj na životnu sredinu i zdravlje ljudi, što mi činimo više od dve decenije - izjavila je u utorak, povodom Dana čistog vazduha Miroslava Krnić, sekretarka Sekretarijata za zaštitu životne sredine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)