JEDAN JE AMFILOHIJE: Tuga u eparhijama šabačkoj i valjevskoj zbog smrti mitropolita

V.Mitrić

30. 10. 2020. u 16:30

VEST od smrti mitropolita Amfilohija Radovića bolno je odjeknula u svim delovima eparhija šabačke i valjevske, u čije je hramove često dolazio.

ЈЕДАН ЈЕ АМФИЛОХИЈЕ: Туга у епархијама шабачкој и ваљевској због смрти митрополита

Foto V. Mitrić

Ovaj ugledni arhijerej osveštao je manastir u Soko gradu, kod Ljubovije, koju je episkop šabački, tada šabačko-valjevski Lavrentije, posvetio svetom vladiki Nikolaju Velimiroviću.Prošle godine je, na Letnjikovcu, kod Šapca, u hramu Svete Trojice, osveštao freske.Čest gost je bio svih ovdašnjih svetinja, posebno Manastira Ćelije, kod Valjeva, gde je službovao njegov veliki učitelj, sveti otac Ava Ćelijski(dr Justin Popović).

Mitropolit Amfilohije služio je liturgiju, sa patrijarhom srpskim Irinejom, mitropolitom Hrizostomom i vladikom Lavrentijem,povodom proglašavanja za sveca nekadašnjeg igumana Manastira Tronoša, Stefana Jovanović, velikog duhovnika, rodoljuba, slobodara i prvog učitelja Vuka Stefanovića Karadžića, kada je obeleženo i sedam vekova ove svetinje Nemanjića u Jadru, u lozničkom kraju.

Monahinje, koje sada brinu o Tronoši, smatraju mitropolita Amfilohija za jednu od najomiljenijih ličnost u Srpskoj pravoslavnoj crkvi i srpskom rodu.Mitropolit je bio veliki poštovalac arhimandrita Antonija Đurđevića, višegodišnjeg starešine Manastira Tronoša, koji je, svojevremeno, izvukao iz šešira ime episkopa raško prizrenskog Pavla za poglavara SPC.Voleo je i cenio njegovog naslednika u Tronoši, potonjeg igumana Manastira Lelić, Avakuma Đukanovića.

Još su taze reči mitropolita, sa kanonizacije Stefana Jovanovića, da u knjigu svetih treba da se upiše i iguman Mojsije, veliki duhovnik tronoški, koji je postradao tako što su ga Turci raskomadali na manastirskim dverima.Odlično je znao prošlost ove i  svih drugih svetinja.

Koliko je, davno, postao omiljen u ovom delu Srbije svedoči i primer od pre skoro tri decenije, kada je izabran za vladiku, šabački časopis „Glas Crkve“, koji je izlazio u tiražu od 150.000 primeraka, objavio je na naslovnoj strani  samo njegovu fotografiju i ime –Amfilohije.

- To je bilo i dovoljno da se napiše i izgovori, a da se zna o kome je reč –kaže urednik „Glasa Crkve“, protođakon dr Ljubomir Ranković, čiji je rad upokojeni mitropolit jako poštovao i cenio.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!