PREMINUO JEDAN PACIJENT U ČAČKU: Još 20 osoba zaraženo u Moravičkom okrugu, bolnice spremne za novi talas virusa

V. I.

29. 10. 2020. u 19:23

PACIJENT starosti 89 godina preminuo je u čačanskoj opštoj bolnici, i to od posledice oboljevanja od kovid virusa, ali je imao i prateća oboljenja.

ПРЕМИНУО ЈЕДАН ПАЦИЈЕНТ У ЧАЧКУ: Још 20 особа заражено у Моравичком округу, болнице спремне за нови талас вируса

Foto: V. Ilić

Posle relativno mirnog perioda, u sredu je kod još 20 osoba iz Moravičkog okruga potvrđeno prisustvo korona virusa, a najveći broj zaraženih je sa područja Čačka, čak 17. U čačanskoj bolnici trenutno su smeštena 24 pacijenta.

- Mi smo već na oprezu, tim pre što je broj pregleda povećan u Domu zdravlja, situacija u Čačku je bolja u odnosu na Kraljevo i Užice, oni imaju mnogo veći broj pozitivnih. Naša bolnica je u situaciji da je grudno odeljenje prekinulo redovan rad, ponovo je u kovid sistemu, dok je kovid ambulanta sa infektivnog je vraćena na grudno - rekao je dr Mihailo Luković, rukovodilac Radnog tima za praćenje širenja virusa korona.

Prema njegovim rečima, u pripremi je da se napravi šator ispred grudnog odeljenja, kako bi pacijenti bili sklonjeni od hladnoće, u njemu će biti i grejanje.

- Što se tiče inspekcijskih službi, oni rade što su i do sada radili i vrlo su ažurni. Kada je u pitanju Policijska uprava, oni su dali podatak da je u Čačku 34 lica u samoizolaciji i 41 jedno lice iz Gornjeg Milanovca, dok je 91 objekat je bio u subotu i nedelju proveren sa aspekta radnog vremena. Protiv jednog je poktrenuta prekršajna prijava zbog prekoračenja - kazao je dr Luković.

U ponedeljak će biti rehabilitovana kovid ambulanta u Ljubiću, te se očekuje da će taj dan i profunkcionisati.

- U poslednja dva do tri dana značajno je povećan broj pregleda u prijemnoj ambulanti u bolnici u smislu kovida, samim tim, povećanjem broja pregleda, povećan je i broj prijema na infektivna odeljenja - pojasnio je dr Miroslav Sretenović, direktor čačanske bolnice.

dr Miroslav Sretenović/Foto: V. Ilić

- Na grudnom odeljenju napravili smo jednu priručnu laboratoriju, tu nam je rendgen, da bismo ubrzali prijem i pregled pacijenta, jer dolazi hlaadnije vreme, to će biti problem za čekanje, pošto čekaonice nisu toliko velike da bi mogle da prime veći broj pacijenata, a i epidemiološki na malom prostoru ne može biti mnogo ljudi.

Povećanjem broja pacijenata, vrlo je verovatno da će ponovo bolnica morati da se vrati u kovid status, odnosno da će još neka odeljenja morati biti prevedena u taj režim.

- Preostalo je da redukujemo broj non kovid pacijenata, da ponovo počnemo da primamo samo hitne slučajeve, da se hirurške intervencije obavljaju samo za malignitete i urgentna stanja, tako da se vraćamo na onaj period i uslove rada koje smo i mali i u prethiodna dva talasa - obrazložio je dr Sretenović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri