KNJIGA ZA MAŠU: Zaječarski profesor u penziji objavio prvu knjigu poezije

S. M. Jovanović

25. 10. 2020. u 13:50

DANKO Nikolić, profesor engleskog jezika u penziji iz Zaječara nedavno je rešio da svoju unuku Mašu obraduje za njen 9. rođendan, poklonivši joj - knjigu.

КЊИГА ЗА МАШУ: Зајечарски професор у пензији објавио прву књигу поезије

Foto: S. M. Jovanović

I to ne bi, u ovo vreme savremenih tehnologija, bilo ništa neobično, da nije reč o knjizi koja se kao i slavljenica zove „Maša“, a koju je deda Danko napisao za svoju novobeogradsku mezimicu.

- Preko 70 pesama broji ova knjiga. Nisu sve Maši lično posvećene, ali su sve vezane za nju. Zato knjiga nosi jednostavno ime „Maša“. A korice knjige su u padežima Maša, Maši, s Mašom... To su, dakle, pesme, nastale u trenutku i nisu menjane, osim naravno ako je bila neka greška. Knjiga se ne prodaje, ona može samo da se poklanja – ističe Danko Nikolić.

Od prve pesme „Bašta moje baka Vukice“, preko pesama nastalih lično za Mašu, knjiga za unuku nosi u sebi, veli Danko Nikolić, i spomenar njenih uspomena, proživljenih kod deke i bake u Zaječaru, škole na Novom Beogradu koju pohađa, do razgovora sa dekom, o čemu je, takođe, nastala pesma „Maša, deda i skajp“ u kojoj se deda i unuka „ispričaše naširoko, al ne mogaše deda da je poljubi u levo oko“.

- Ovo je moja prva knjiga, iako imam preko 1.000 raznoraznih pisanija. Odavno se spremam da objavim „Rasturena dela“ pošto svi publikuju sabrana. Pola mog opusa su ljubavne pesme, a tu su i šaljive, nedefinisane, pa pesme o mom Rsovcu na četvoromeđi Niš-Sokobanja-Svrljig-Aleksinac, selu koje se kroz vekove „kurvalo“ pa u svakoj opštini bilo po malo- smeje se profesor Danko i kaže da mu književna karijera tek predstoji iako je na pragu svoje osme decenije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI U ŠOKU: Srpski monah im otkrio kako je Darko Miličić uspeo, a on - zašto se odrekao košarke, kupio 10.000 riba i nokautirao konja