SA TRI MESECA ZAKAŠNJENJA Uručena nagrada „Vasko Popa“ mladom pesniku Bojanu Vasiću

J. J. BALjAK

19. 10. 2020. u 14:48

NA skromnoj svečanosti u Gradskoj kući u Vršcu danas je dodeljeno prestižno pesničko priznanje „Vasko Popa“ najmlađem laureatu do sada – tridesetpetogodišnjem Bojanu Vasiću, za poetsku zbirku „Toplo bilje“.

СА ТРИ МЕСЕЦА ЗАКАШЊЕЊА Уручена награда „Васко Попа“ младом песнику Бојану Васићу

Foto: J.J.B.

Zbog trenutne epidemiološke situacije, 26. svečanost je organizovana sa tri meseca zakašnjenja (uvek se priređuje na dan Popinog rođenja, 29. juna). Priznanje su mu uručili gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović i predstavnik firme „Senzal kapital“, koji zajedno doniraju novčani deo nagrade.

Prema rečima predsednika stručnog žirija Jovana Zivlaka, sve to je ispalo simbolično, jer je i Popa svoju prvu nagradu za pesničko stvaralaštvo dobio u sličnim uslovima.

-Imao je 32 godine, kada je kao prvi dobitnik tek uspostavljene „Brankove nagrade“, u kabinetu predsednika Sremskih Karlovaca dobio plavu kovertu sa novčanim iznosom, uz obećanje da će mu u Karlovačkoj gimnaziji biti priređena i svečanost. Ali, nikada nije – podsetio je Zivlak, a zatim napravio paralelu.

-I naš sadašnji dobitnik, sa svojih 35 godina doživeo je sličnu stvar, ali je imao sreću da, s obzirom na okolnosti, ima malo veću prigodu – dodao je Zivlak.

Vasićeva zbirka pesama je ocenjena kao najbolja u konkurenciji 45 naslova. Kako je rečeno, izdvojila ga je neobična vrsta pesničke interpretacije, koja je odolela terminima postmodernizma i urbane kulture.

-Stati u red Popinih dužnika i njegovih nastavljača najveća je čast. Istovremeno, nisam očekivao da ću dobiti ovu nagradu, jer se ona ne dodeljuje samo za konkretnu zbirku, već za celokupno stvaralaštvo. Ovo je veliko ohrabrenje za mene – rekao je Vasić.

Iako je svečanosti prisustvovalo tek desetoro ljudi, utemeljivač nagrade Agencija „Đorđević“ organizovala je prigodan program, koji je, čitajući Popine i Vasićeve pesme, vodila poznata glumica Rada Đuričin, poreklom iz Vršca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)