PRVOBORCI RATA PROTIV KORONE: Tim kovid-ambulante Doma zdravlja u Valjevu je po mnogo čemu jedinstven u čitavoj Srbiji

B. PUZOVIĆ

19. 10. 2020. u 10:06

MEĐU bezmalo nevidljive borce protiv pandemije, nesumnjivo spada i tim za testiranje u kovid-ambulanti Doma zdravlja koja se nalazi u valjevskom Novom naselju.

ПРВОБОРЦИ РАТА ПРОТИВ КОРОНЕ: Тим ковид-амбуланте Дома здравља у Ваљеву је по много чему јединствен у читавој Србији

Foto "Pristup"

Uglavnom mladi medicinski radnici su tokom šest meseci svakodnevno bili na "prvoj liniji", te uradili oko 8.000 testova i bezmalo 1.500 snimaka pluća mobilnim rendgenom. Samo u julu su obavili čak 2.700 testiranja...

"Repertoar"

- BILO je meseci kada nas je posao i bukvalno zatrpavao, pa smo praktično slobodni bili najviše jednom sedmično. Ja sam godišnji odmor koristio u septembru, kada je prošao drugi pik pandemije, a onda sve iznova. Radimo šta god je nophodno: pozivanje pacijenata na testiranje, trijažu, anketiranje, popunjavanje obrazaca, uzimanje uzoraka, unos podataka u kovid-bazu, pisanje uputa za laboratorije u Beogradu... - objašnjava Andrić.

TIM Valjevski medicinari  u trenucima predaha, Foto "Pristup"

Na čelu ovog tima je koordinator i medicinski tehničar Ognjen Andrić, a njegovi saradnici su Kristina Radovanović, Milena Matić i Saša Janić, kojima je od letos u ispomoć stiglo još dvoje mladih kolega. Uzeli su, između ostalog, više od 6.200 uzoraka krvi za analizu, obavili oko 6.500 već standardnih, te oko 1.400 seroloških testova na prisustvo aktivnog virusa korona.

- Ubrzo posle prvih slučajeva zaražavanja u Valjevu, kada je Zavod za javno zdravlje obustavio rad zbog zaposlenih koji su bili pozitivni, Dom zdravlja je preuzeo testiranje građana - kaže Ognjen Andrić. - Nekoliko zaposlenih je bilo na obuci u Institutu za javno zdravlje Srbije "Milan Jovanović Batut" u Beogradu, pa je naš Dom zdravlja još 17. marta, prvi u Srbiji, otvorio kovid-ambulantu i već 1. aprila počeo da radi PCR testiranje. Takođe, jedini u kovid-bazi Srbije radimo i serološke testove.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024