I VEROM MAME TURISTE: Meštani Mokranja kod Negotina podigli krst od 12 metara, svetleće i noću (FOTO)

S.M.J.

18. 10. 2020. u 14:41

MEŠTANI Mokranja, sela deset kilometara udaljenog od Negotina, podigli su na najvišoj steni u okolini krst visok 12, a širine šest metara.

И ВЕРОМ МАМЕ ТУРИСТЕ: Мештани Мокрања код Неготина подигли крст од 12 метара, светлеће и ноћу (ФОТО)

Foto: Selo Mokranje

U spomen na Hrista i pravoslavlje, krst je postavljen na najvišoj litici Mokranjskih stena iznad vodopada, jedinstvenog na ovom području, koga je stvorila Sikolska reka, krčeći put do Timoka kroz pitoma brda Negotinske krajine.

- Krst je podignut sa željom da naš vodopad, stene i ovaj krst budu sami po sebi dovoljno atraktivni da u Mokranje dovedu brojne turiste. Zato sam zahvalan svima koji su donirali sredtva, našim meštanima iz dijaspore Planinarskom društvu “Deli Jovan” na pomoći – kaže odbornik Žika Niculović, inicijator ove akcije.

Krst je načinio Živorad Blagojević iz Mokranja, a zahvaljujući Nenadu Cvetkoviću dobio je i gromobran sa uzemljenjem. Biće osvetljen solarnim led osvetljenjem sa četiri reflektora, donacijom Mokranjca Dejana Nikolića, koji živi u Frankfurtu.

Složni Mokranjci su i do sada rado podržavali svaku akciju u selu, bilo da je reč o uređenju, obnovi objekata, podizanju vidikovca. Izgradnju metalne konstrukcije prilozima su finansirali meštani ovog krajinskog naselja koji žive u Mokranju, kao i oni na privremenom radu u inostranstvu. Sama akcija podizanja krsta bila je ravna podvigu zbog nepristupačnog terena, same veličine simbola i trajala je gotovo čitav dan, uz nadljudske napore da se ispoštuju svi kanoni hrišćanstva, krst postavi na istoku, ojača betonom sama konstrukcija.

Foto: Selo Mokranje

- Mi smo za veoma kratko vreme prikupili 600 evra za materijal, a rad na krstu koji je i najzahtevniji jer ta metalna konstrukcija mora da izdrži sve vremenske prilike i neprilike, naš meštanin Živorad Blagojević želeo da naplati. U podizanju krsta pomagali su i meštani, ali i planinari iz Planinarskog društva “Deli Jovan” - kaže Niculović.

Krst je podignut na samom rubu ove litice, vidljiv je iz celog sela, kao i sa puta koji vodi ka selu, čiji koreni sežu do praistorije, ali se prvi put pominje u turskim spisima iz 15. veka.

Foto: Selo Mokranje

Mokranjci planiraju da uskoro u saradnji sa svojim parohom i sveštenicima Crkvene opštine Negotin ovaj simbol hrišćanstrva i osveštaju za večno sećanje na meštane i u amanet svojim potomcima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)