NAPRAVIO SAVRŠENU MAŠINU ZA KORE: Zoran Kopanja (59) je dobitnik najviših priznanja za pronalazaštvo

S. BAJIĆ

14. 10. 2020. u 08:52

ZA konstrukciju mašine, jedinstvene na svetu, koja proizvodi kore za pitu i gibanicu "brže, bolje, kvalitetnije" i mnogo, mnogo isplativije nego bila koja druga na planeti, Novosađanin Zoran Kopanja (59), mašinski inženjer, nagrađen je zlatnim odličjima Saveza pronalazača Srbije i Svetske organizacije za intelektualnu svojinu.

НАПРАВИО САВРШЕНУ МАШИНУ ЗА КОРЕ: Зоран Копања (59)  је  добитник највиших признања за проналазаштво

Zoran Kopanja i njegova mašina / Foto S. Bajić

Stručnjak i inovator sa epitetom "pronalazač godine" ne krije da mu vrhunsko priznanje prija, ne samo zbog potvrde njegovog rada već i zbog činjenice da, kako kaže, otvara put za buduće poduhvate i daje smisao da se ide dalje.

- Istina je, na svetu celom ne postoji takva mašina - kaže, za "Novosti", Kopanja. - To je automatizovana linija za kore za pitu čiji je svaki deo kontrolisan i 100 odsto iskorišćen. Radim ih u dve verzije, one koje proizvode 120 kilograma na čas i one koje proizvode duplo više. Mogu da rade na gas ili na struju i do sada sam ih napravio 56 za kupce u našoj zemlji, Nemačkoj, Rusiji, Sloveniji, BiH, Hrvatskoj. Jedna je nedavno otišla u SAD i odmah su stigle još dve porudžbine "preko velike bare".

Sve je počelo 2006. kada su Kopanji, koji se tada bavio proizvodnjom upravo kora za pite, prijatelji i saradnici predložili da inovira mašinu.

- Iskren da budem, muka me naterala. Kada sam kupio mašinu, opsluživalo ju je sedam radnika a zarada je bila minimalna. Cilj je bio smanjiti broj radne snage i potrošnju struje a povećati proizvodnju.

I DODACI

ZORAN Kopanja, vredni mašinski inženjer, uskoro će svoju "zlatnu mašinu" dopuniti sa još dva dodatka.

- Idejno rešenje mašina za mešanje i pakovanje, kao sastavnih delova linije za proizvodnju kora za pite je gotovo. Preostalo je da najpre zaštitim patent i da krenemo u proizvodnju - kaže Kopanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

UČESTVUJU EKIPE IZ OSAM ZEMALJA: Na Zlatiboru počeo internacionalni dečiji fudbalski turnir