ROĐENDAN MAMUTICE KIKE: Prvi put pod maskama

R. Šegrt

11. 09. 2020. u 15:23

UPRKOS epidemiji, ali poštujući sve zdravstvene preporuke zaštite od virusa korona, u subotu će u Kikindi biti obeležen 14 rođendan mamutice Kike.

РОЂЕНДАН МАМУТИЦЕ КИКЕ: Први пут под маскама

Foto: R. Šegrt

Mada nije neuobičajneo da na ovaj dan učesnici programa za decu nose različite maske, prvi put će one imati zdravstvenu ulogu i moraće da ih imaju i posetioci. Shodno novoj situaciji ovogodišnji program “Mamutfesta” je redukovan.

TRI MAMUTA

Kikindski Narondi muzej čuva tri mamuta. Originalne kosti nalaze se u specijalnoj vitrini i predstavljaju posebnu atrakciju, jer su samo kljove dužine oko 3,5 metara. Tu su još dve jedinstvene skulpture u dvorištu muzeja, jedna od plastike, druga od slame. Prva je od specijalne plastike i predstavlja repliku originalnog skeleta, pa je visoka koliko i Kika nekada, 4,7 i dužine oko sedam metara. Pre dve godine,vajar iz Osijeka Nikola Faller napravio je nešto manju skulpturu os slame. Da bi nastala takva Kika utrošio je 200 kilograma.

- Program podrazumeva učešće posetilaca u radionici koja obuhvata 10 različitih punktova sa ciljem rešavanja različitih zadataka. Na ovaj način i uz redovnu dezinfekciju svih punktova i rekvizita koji će se koristiti može se garantovati bezbednost učesnika. Svečanog otvaranja neće biti. U skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom, merama zaštite i uputstvom gradskog štaba za vanredne situacije, ali i po proceni organizatora, ukupan broj posetilaca u muzeja, uključujući i dvoriste biće ograničen u svakom trenutku na 50. Broj će biti strogo kontrolisan deljenjem žetona na ulazu. Svi posetioci, nezavisno od starosne dobi, obaveznii st da nose zaštitne maske, da pri ulasku u muzej prođu dezobarijeru i obave dezinfekciju ruku. U samom muzeju biće u obavezi da vode računa o propisanoj obaveznoj distanci o čijem sprovođenju će se starati i organizator manifestacije – saopštila je Lidija Milašinović, direktorka Narodnog muzeja Kikinda.

Foto: R. Šegrt

Narodni muzej Kikinda organizuje manifestaciju “Mamutfest” kako bi se obeležio dan kada je, pre 24 godine, u glinokopu fabrike „Toza Marković“ pronađen džinovski skelet mamuta. Bilo je to jedinstveno otkriće, jer su naknadna istraživanja pokazala da se pre više od 500.000 godina, u teškoj kikindskog glini, zaostajući za ostatkom krda, zaglavila ženka, stara oko 64 godine.

Utvrđeno je da je to jedan od najočuvanijih skeleta mamuta u Evropi, sa skoro 90 odsto koštane mase. Kada je uginula, sa kožom i mesom mamutica je imala oko sedam tona. Bila je visoka oko 4,7 a duga oko sedam metara. Deset godina od pronalaska mamutica je dobila ime „Kika“, a muzej od tada redovno obeležva njen rođendan, pa je “Mamutfest” postao praznik u kojem najviše uživaju deca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!