PROTERAN JE I POVUKAO SE NA SVETU GORU: Služena liturgija u manastiru Bogoštica

V.Mitrić

03. 09. 2020. u 17:31

U MANASTIRU Bogoštica, u okviru koga je i Dom pesništva „Desanka Maksimović“, koji je podigao, u svom rodnom selu episkop šabački Lavrentije, služena je liturgija povodom Svetog Nifonta, nekadašnjeg carigradskog patrijarha, koji je proteran i povukao se na Svetu Goru i ostao upamćen kao jedan od najomiljenijih monaha i arhijerea u hrišćanskog svetu.

ПРОТЕРАН ЈЕ И ПОВУКАО СЕ НА СВЕТУ ГОРУ: Служена литургија у манастиру Богоштица

Foto: V. Mitrić

Ovaj dan je imendan arhimandrita Nifonta(33), starešine Manastira Bogoštica, koga je vladika Lavrentije zamonašio  2007. godine Manastiru Radovašnica u kojoj je službovao dve godine.Dve godine kasnije  vladika Lavrentije ga je povukao u Bogošticu, gde je učestvovao u izgradnji ove svetinje i Doma pesništva, a potom ga postavlja za starešinu.

Otac Nifont je završio Bogosloviju u Sremskim Karlovcima, a Bogoslovski fakultet na Univerzitetu Istočno Sarajevo.Slovi za smernog i veri, ali i radu, potpuno posvećenog monaha.Omiljen  je među vernicima, ne samo onim u Rađevini i okolini.Uživa ugled  u crkvenim krugovima.

Povodom imendana oca Nifonta, u bogomolji o kojoj on brine, služilo je više arhimandrita  iz manastira ove ali i drugih eparhija, kao i sveštenici predvođeni protom Stankom Vasićem iz Draginca, koji mu je, kao penzioner, „desna ruka“.

- Divan čovek, sjajan monah, dete iz valjanje kuće, koje nije trebalo podučavati posebno šta je ljubav prema Bogu, rodu i otadžbinini, bližnjima svojim i svim dobrim ljudima – kaže prota Stanko. -Nije slučajno dobio ime po čuvenom carigradskog patrijarhu.Mudar je bio naš vladika Lavrentije kad mu je nadenuo to ime, jer je znao da je reč o monahu, koji će mu, i te kako, da osvetla obraz.I neka to ime nosi, neka se ponosi i nekada sledi  carigradskog patrijarha i čedo Svete Gore.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024