IZUDARALI NAS IZ ČISTA MIRA: Ilija Slavić (19) iz Babinog Mosta na KiM, za "Novosti", o divljačkom napadu grupe Albanaca

D. ZEČEVIĆ

30. 08. 2020. u 20:55

BILI smo kod druga na kafi, a potom smo negde oko 22 sata krenuli da prošetamo do ulaza u selo. U povratku, ispred nas se odjednom stvorila grupa albanskih mladića. Njih šestorica nasrnula su na nas i počela da nas tuku i šutiraju. Udarali su nas čime su stigli, iz čista mira, jer ih ničim nismo izazvali.

ИЗУДАРАЛИ НАС ИЗ ЧИСТА МИРА: Илија Славић (19) из Бабиног Моста на КиМ, за Новости, о дивљачком нападу групе Албанаца

Foto Privatna arhiva

Ovim rečima Ilija Slavić, devetnaestogodišnjak iz Babinog Mosta u opštini Obilić na KiM opisuje, za "Novosti", incident u subotu uveče, kada je njega i još trojicu srpskih mladića, sedamnaestogodišnjeg D. B, kao i Darka (18) i Đorđa Bojkovića (19) napala grupa Albanaca. Iako su počeli da beže, napadači su jurnuli za njima, nastavljajući da ih batinaju.

- Jedan drug je, srećom, uspeo da pobegne u srpsko dvorište, dok smo nas trojica nastavila da bežimo prema polju. Jureći nas vikali su "patrioti", a u toj jurnjavi bukvalno smo popadali po njivi, gde su nastavili da nas tuku, uglavnom po glavi i stomaku. Uočio sam da imaju kod sebe "boksere" i noževe - priča jedan od napadnutih mladića.

Spasao ih je vlasnik domaćinstva u koji je njihov drugar utrčao, jer su se albanski huligani razbežali kada su ga videli. Posle pregleda u lokalnoj ambulanti, pretučeni srednjoškolci upućeni su na detaljne preglede u bolnicu u Kosovskoj Mitrovici gde su primljeni sat posle ponoći sa kontuzijama glave, grudnog koša i hematomima po čitavom telu.

Mladići su juče ujutro dali izjave kosovskoj policiji, a napad u većinski srpskom selu Babin Most, sa oko osamsto žitelja, koje se nalazi sa desne strane magistralnog puta Priština - Kosovska Mitrovica osudio je i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić. Srbi i njihova imovina u Babinom Mostu često su na meti napada Albanaca, zbog čega su poslednjih meseci zahtevali stalnu zaštitu Kfora. Po pravilu, nijedan slučaj napada ili pljačke do sada nije rešen.

Oni pozivaju Kfor da u skladu sa svojim mandatom osigura bezbednost za sve građane, jer "očigledno da kosovska policija ne želi to da uradi". Srpska lista smatra da bi stalna patrola značajno doprinela bezbednosti građana u Babinom Mostu i odvratila potencijalne napadače od daljih provokacija i napada.

ATACI UVEK PRED PREGOVORE

I DOK direktor Kancelarije za KiM navodi da je Babin Most na strateški važnom mestu, između Prištine i Mitrovice, i da je očigledno cilj napada da se zastraše Srbi i nateraju na iseljavanje, Srpska lista traži od nadležnih organa da odgovorne odmah procesuiraju:

- Kao po matrici, pred svake pregovore Beograda i Prištine, napadi na Srbe postaju deo svakodnevice našeg naroda na KiM, čime se Srbi stavljaju u položaj talaca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave