ŠUMICE SU DOM ZA - PLAKANJE: Kako u šabačkom nehigijenskom naselju životari oko 300 ljudi

A. DELIĆ

24. 08. 2020. u 09:45

ŽIVOT više od 300 stanovnika nehigijenskog naselja Šumice, na samo 200 metara od šabačkog gradskog jezgra, odvija se u kućercima sklonim padu, bez vode za piće i uz stalnu pretnju od glodara, zmija i insekata. Kao da su na drugom kontinentu.

ШУМИЦЕ СУ ДОМ ЗА - ПЛАКАЊЕ: Како у шабачком нехигијенском насељу животари око 300 људи

Foto: A. Delić

- Svi smo revoltirani zbog katastrofalnih uslova u kojima živimo dugi niz godina - kaže Dragica Jerotić. - Ovde ne postoji ni kanalizacija, pa svaka kuća mora da ima septičku jamu i na svakih dvadesetak dana plati oko 3.000 dinara za njeno čišćenje. A, jedine česme u naselju se nalaze baš u neposrednoj blizini tih jama.

Ovde žive veoma siromašni i nezaposleni ljudi, mahom korisnici socijalne pomoći, pa većina žitelja Šumica letnju sezonu provodi nadničeći na njivama, u plastenicima i voćnjacima. Zimi su, međutim, prepušteni sudbini i - socijali.

Foto: A. Delić

- Imam 61 godinu, teško sam obolela baš kao i moj suprug, a ćerka nam pomaže koliko može. Ovde sam nastanjena od 1963. i ništa se nije promenilo. Plaćamo komunalno, ali nigde nema kontejnera. Kada se požalimo nadležnim službama, šalju nas kod gradonačelnika Zelenovića, ali se i on izveštio, pa nas upućuje da se obratimo predsedniku Vučiću - objašnjava Snežana Aličić čiji se dom, kao i dugačak niz kućeraka u Ulici Vase Andolije, nazvanoj po čuvenom violinisti i pevaču Stankoviću, nalazi pored zatrpane rečice Kamičak.

Foto: A. Delić

VODA

DOK sa sinovima ispumpava vodu ispred kuće, Bora Pavlović (na slici levo) pokazuje koliko je žuta i puna peska, pa nije ni za kupanje. Bunar je, očigledno, previše plitak, pa u njega prodire i savska voda...

- Prinuđeni smo da idemo u grad i vodu donosimo sa arterske česme. Predlagao sam da se jedna takva, zajednička, iskopa i u Šumicama, ali niko ništa nije preduzeo - kaže Pavlović.

I, čim padne malo jača kiša, korito se napuni vodom koja preti da dodatno ugrozi trošne izbe. Sa druge strane je pružni kolosek kojim tutnje teretni vozovi, od čega su stradali temelji, zidovi i krovovi, pa kroz pukotine nadiru pacovi, a ponekad i barske zmije.

- Glodari se probiju i kroz beton, često uđu u sobu dok spavamo, a zato što nam je pacov postao kao domaća životinja, gajimo mnoštvo pasa i mačaka uz koje smo donekle sigurniji. Iako sam teško obolela zbog kancerogenih isparenja i jedva preživela hirurških zahvat, izjutra prvo nahranim "čuvare", a za nas šta ostane - veli Urma Janković, koja ovde živi sa suprugom, sinom i snajom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)