"NOVOSTI" U ŠABAČKOM NEHIGIJENSKOM NASELJU ŠUMICE: ,,Pacov nam je domaća životinja!"

A. Delić

19. 08. 2020. u 16:34

U KUĆERCIMA sklonim padu, bez pijaće vode i uz stalnu pretnju od glodara, zmija i insekata, živi preko 300 ljudi u nehigijenskom naselju Šumice.

НОВОСТИ У ШАБАЧКОМ НЕХИГИЈЕНСКОМ НАСЕЉУ ШУМИЦЕ: ,,Пацов нам је домаћа животиња!

Foto: A. Delić

Ovo mesto nalazi se na samo 200 metara od urbanog šabačkog gradskog jezgra, ali kao da je na drugom kontinetu, a pažnju javnosti na njega je skrenula nedavna poseta ministra za rad Zorana Đorđevića, koji je za nebrigu direktno optužio lokalnu vlast.

- Svi smo revoltirani zbog katastrofalnih uslova u kojima živimo dugi niz godina - kaže Dragica Jerotić, koju smo sreli odmah čim smo sišli sa asfaltne saobraćajnice, na ulazu u naselje. - Ne postoji kanalizacija, pa svaka kuća mora da ima septičku jamu i na svakih 20-30 dana moramo da platimo oko 3.000 dinara za crpljenje sadržine. A jedine česme se nalaze u neposrednjoj blizini tih jama. 

Ovde žive veoma siromašni i nezaposleni ljudi, mahom korisnici socijalne pomoći, pa letnju sezonu većina stanovnika Šumica provodi u radu na njivama, u plastenicima i voćnjacima. Zimi, opet, prepušteni su sami sebi ili, kako kažu, socijali.

- Imam 61 godinu, teško sam obolela, kao i suprug. Ćerka nam pomaže koliko može. Ovde sam nastanjena od 1963. godine i ništa se nije promenilo. Plaćamo komunalno, ali nema nigde kontejnera. Kada odemo da se požalimo nadležnim službama, šalju nas kod (Nebojše) Zelenovića, ali on se izveštio pa nas šalje dalje da se obratimo Vučiću. Ne znamo čemu da se nadamo - priča Snežana Aličić.

Njena kuća, kao i dugačak niz kućeraka u ulici Vase Andolije (nazvane po čuvenom violinisti i pevaču Vasi Stankoviću Andoliji), nalazi se pored zatrpane rečice Kamičak i - čim padne malo jača kiša - korito se napuni vodom, preteći da dodatno ugrozi trošne građevine. Sa druge strane je pružni kolosek, kojim tutnje teretni vozovi, od čega su popucali temelji, zidovi i krovovi. A kroz pukotine prodiru pacovi, a ponekad i barske zmije.

- Pacov nam je ovde domaća životinja - kaže Urma Janković koja tu živi sa suprugom, sinom i snahom. - Od kanceroznih isparenja sam obolela i preživela težak operativni zahvat. Glodari pribiju i kroz beton i umeju da uđu u sobu dok spavamo, zbog čega smo stalno nespokojni. Imamo mnoštvo mačaka i pasa koji nas čuvaju, a ja ujutru prvo nahranim njih, a za nas koliko i kad bude.

Voda iz bunara, a savska

Bora Pavlović sa sinovima pumpa vodu ispred kuće, pokazujući nam kako je žuta i puna peska, pa nije ni za kupanje. Iz plitkog je bunara i, očigledno, meša sa savskom vodom. 

- Prinuđeni smo da idemo u grad da natočimo vode na arteskoj česmi. Predlagao sam da se iskopa jedna zajednička česma u Šumicama, ali niko ništa nije preduzeo - priča Pavlović.

Rušenje je rešenje?

Pitanje naselja Šumice u Šapcu se gotovo uopšte ne pominje, a i novinari su bili ne malo iznenađeni sumornom slikom. Meštani su nam rekli da, kad god zatraže poboljašnje uslova od nadležnih dobijaju identičan odgovor - da se sprema rušenje.

- Mnogi ovde žive i po 70 godina i ni malo im nije drago kada im se kaže da će im kuće, pa i takve kakve su, biti porušene. Decenijama slušamo istu priču koja služi samo da se problem odloži. A Šumice predstavljaju epidemiološki rizik i za nas koji živimo ovde, ali i za ceo Šabac - priča nam Dragan Jovanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna