DISTANCA LAKŠA UZ UDŽBENIKE: Neki akademci proveli letnji raspust u gradskim studentskim domovima

S. Bajić

15. 08. 2020. u 10:49

ISPITNI rok mi počinje iduće nedelje, tako da sam u "punom programu" učenja a osim toga imam svakodnevne vežbe i praksu pa mi je mnogo bolje da boravim u domu, nego kod kuće u Subotici - to ističe Mila Zubkov (22), studentkinja završne, četvrte godine turizma, jedna od akademaca koja letnje ferije provodi u studentskom domu "Slobodan Bajić".

ДИСТАНЦА ЛАКША УЗ УЏБЕНИКЕ: Неки академци провели летњи распуст у градским студентским домовима

Foto: S. Bajić

Preostalo joj je još samo tri ispita do diplome i planira da za dva-tri meseca završi fakultet, pa je odlučila da upravo u samom finišu "da gas".

- Trenutno nas ima veoma malo u studentskom domu i, naravno, pridržavamo se svih propisanih mera zaštite. Skoknula sam do kuće u Suboticu na dve nedelje kratkog odmora, mada sam i tamo učila, ali mnogo je lakše u domu, jer imam na raspolaganju i čitaonicu, biblioteku i potreban mir u sobi. Svakako, nađe se vremena i za druženje, ali smo na otvorenom prostoru u šetnji i to kada pravimo pauzu od učenja - kaže Mila.

U studentskom domu "Slobodan Bajić", jednom od najvećih na Balkanu, s obzirom na to da prima 758 studenata, trenutno boravi 77 akademaca koji imaju obaveze na fakultetu. To potvrđuje Dragan Maksimović, upravnik studentskog doma "Slobodan Bajić", i ističe da će od 21. avgusta krenuti redovan povratak korisnika.

- U trenutnoj situaciji zbog pandemije virusa korona, jasno je da se striktno pridržavamo svih bezbednosnih mera zaštite. Studenti koji trenutno koriste dom, imaju na raspolaganju menzu, vešeraj, čitaonicu, sve osim TV sale i sale za rekreaciju, jer nisu dozvoljena okupljanja. Za njih su obezbeđena dezinfekciona sredstva, ako nekom nedostaje maska, tu smo, a mogu reći da se zaista maksimalno pridržavaju svih propisanih mera. S druge strane zaposleni imaju obavezu da pre ulaska na radno mesto "bezkontakno" izmere temperaturu i uz dezinfekciju sa maskom dolaze na posao - kaže Maksimović.

OBAVEZE NA FAKULTETIMA

PO rečima Steve Lazarevića, pomoćnika direktora za studentski smeštaj Studentskog centra "Novi Sad", trenutno u 10 objekata, koji inače primaju 3.064 osobe, boravi 366 studenata.

- Oni imaju potvrdu o obavezama na fakultetu - kaže Lazarević. - Sada nije problem obezbediti fizičku distancu. Mi kao Studentski centar spremno dočekujemo povratak studenata, jer su svi objekti kompletno sređeni, od dezinfekcije do deratizacije. Od resornog ministarstva očekujemo dalja uputstva i odluke po kojima će se raditi i boraviti u domovima na jesen.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna