SVADBENI DAROVI ZA FARMU KOZA: Miloš Radulović i Jovana Tanaić iz Niša bračni život započeli kao privatnici

J. ĆOSIN

13. 08. 2020. u 07:24

KADA su pre godinu dana odlučili da započnu zajednički život, mladi bračni par iz Niša - Miloš Radulović (27) i Jovana Tanaić (27) - nije imao dilemu oko toga da li da, istovremeno, pokrene i sopstveni biznis.

СВАДБЕНИ ДАРОВИ ЗА ФАРМУ КОЗА: Милош Радуловић и Јована Танаић из Ниша брачни живот започели као приватници

Foto J. Ćosin

I, mada su se oboje školovali za neke druge poslove, odlučili su da budu sami svoje gazde i bave se - stočarstvom.

Jovana je na završnoj godini Ekonomskog fakulteta, Miloš je radio u firmama koje se bave belom tehnikom, a novac od svadbe i svu ušteđevinu su uložili u proširenje stada koza na porodičnom imanju Radulovića. I, korak po korak, uspeli su da nadomak Žitorađe, naprave pravu malu farmu u kojoj danas svakodnevno proizvode i do 30 kilograma kozjeg sira, uz surutku, mleko i druge prerađevine.

- Živimo u Nišu, a putujemo "na posao" jer tako mora, s obzirom na to da je Jovana u drugom stanju. Bavimo se isključivo prirodnom proizvodnjom, bez ikakve hemije, pa smo već prepoznatljivi na tržištu. A, tajna uspeha je u ljubavi prema onome što radimo, ali i u uslovima u kojima čuvaju stado. Jer, naše koze faktički pasu samo lekovito bilje: kantarion, majčinu dušicu, kamilicu... Koza je probirljiva životinja, ali jede oko 900 vrsta trava - objašnjava Miloš, čija majka pomaže snaji u proizvodnji sira, po recepturi svoje babe i prababe.

Foto J. Ćosin

Domaćinov otac Goran kaže da od uzgoja koza sasvim solidno zarađuju, posla ima i za još radnika, ali je problem pronaći zainteresovane za taj posao, uprkos pristojnoj plati kuju nude.

- Nudili smo i 500 evra za čuvanje stada, ujutro dva i po sata, te popodne isto toliko, ali se mladi ustežu, a stariji izgovaraju nekim drugim obavezama. Našeg čoveka nije sramota da u inostranstvu radi bukvalno sve i svašta, a ovde mu je ispod časti da čuva koze. Zato smo posao ostavili sinovima i svima nam je cilj da imamo do 500 koza za mužu - zaključuje Goran Radulović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024