PENZIONISAO SE, ALI NASTAVIO DA RADI: On je doktor iz Loznice, a priča o njemu će vas oduševiti

V. MITRIĆ

subota, 08. 08. 2020. u 10:42

ПЕНЗИОНИСАО СЕ, АЛИ НАСТАВИО ДА РАДИ: Он је доктор из Лознице, а прича о њему ће вас одушевити

Foto V. Mitrić

DR Čedomir Mitrović je jedini reumatolog ne samo u lozničkoj Opštoj bolnici, već i na čitavoj teritoriji Krupnja, Ljubovije i Malog Zvornika, pa je zato - kada su se u oktobru prošle godine stekli uslovi - odlučio da se penzioniše, ali da nastavi rad.

Jer, i posle gotovo tri decenije staža, pacijenti su mu još u prvom planu. Svakodnevno ih je pregledao i po tridesetak, kod njega nije bilo liste čekanja, pa je odlučio da ostane u službi dok ne stigne odmena, te ljude iz Jadra, Azbukovice i Rađevine poštedi nepotrebnog upućivanja u ustanove u Šapcu ili Beogradu.

- I rukovodstvo Opšte bolnice je želelo da ostanem, čak su obećali da će mi taj rad biti plaćen, ali je prošlo već sedam meseci tokom kojih nisam dobio ni dinar.

TRADICIJA DUGA TRI DECENIJE

- AKO se sada povučem, Loznica će najmanje godinu i po biti bez reumatologa, jer toliko treba da se koleginica vrati sa supspecijalizacije. Praktično, to bi značilo i gašenje Reumatološkog odseka koji je ovde osnovan pre tri decenije - setno zaključuje dr Čedomir Mitrović.

Umesto honorara, dobijam objašnjenja o tome kako postoje birokratske zavrzlame na relaciji Loznica - Beograd, što nije slučaj sa kolegama koje takođe rade kao penzioneri, ili su angažovani iz drugih ustanova, odnosno čak i iz druge države. Oni su plaćeni, a od mene je na početku traženo da retroaktivno potpišem izjavu o tome kako ću da volontiram. I to sam prihvatio, verujte, samo zbog ovih divnih ljudi, mojih pacijenata - tvrdi dr Mitrović.

Kaže i to da čelnici ustanove stalno ističu da je i njima neprijatno zbog ovakve anomalije, jer vide da svakodnevno baš naporno radi, ali niko ne može da objasni kako je za njegovu koleginicu u susednom gradu, čija bolnica pripada istoj filijali RFZO, ipak, pronađeno rešenje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Nebojša

08.08.2020. 12:58

Neces ti dobiti ni dinara, a ne razumem zasto ne otvoris privatno, crni doktore. Cije babe zdravlje. Prvo, prekrsen je zakon, jer ne moze da radi bez ugovora, a drugo kao penzioneru moraju da mu placaju sve poreze i doprinose kao i svakom zaposlenom jer je takav zakon. Hajde da si pomogao mesec ili tri meseca, ali 7 meseci nema smisla.

Milorad

08.08.2020. 16:02

Čovek potpisao da radi volonterski. Njegov izbor... Na teritoriji opštine Loznica postoje još dva reumaologa. To je istina! Jedan u Specijalnoj Bolnici u Banji Koviljači, a drugi ima privatnu ordinaciju "TiM Medicus" u Loznici.