"KLEFIŠ" MORA U STRAZBUR? Imovina predratnog jagodinskog industrijalca još čeka restituciju

Z. GLIGORIJEVIĆ

06. 08. 2020. u 06:27

IAKO će se 12. avgusta navršiti 60 godina od smrti nekadašnjeg vlasnika mesne industrije "Klefiš" u Jagodini, naslednicima Teodora Klefiša - unuci Regini Gigante i praunuku Klaudiju Skanaviniju - još nije vraćena njegova konfiskovana imovina, vredna oko šest miliona evra.

КЛЕФИШ МОРА У СТРАЗБУР? Имовина предратног јагодинског индустријалца још чека реституцију

Foto Z. Gligorijević

Njihov ovlašćeni zastupnik je ovdašnja agencija "Konto",a njen vlasnik Vojkan Nikolić (87) kaže da je najpre Agencija za restituciju, odnosno njena Područna jedinica u Kragujevcu odbila zahtev za povraćaj, a potom je i nadležno ministarstvo odbilo njegovu žalbu, pa je podneo tužbu Upravnom sudu.

PETICIJA SPASILA ŽIVOT

TEODOR Klefiš je osuđen na osnovu optužbi Ilije Stošića i još dvojice komunista, ali je 380 Jagodinaca potpisalo peticiju za ukidanje presude.

- Optužba je bila lažna, a sramno je i to što je Stošić kasnije postao direktor novoformiranog preduzeća "Juhor eksport". Ukazom o pomilovanju, Vojni sud je industrijalcu dao "oprost daljeg izdržavanja kazne, osim one o konfiskaciji imovine", pa mu je omogućen povratak u Italiju - objašnjava Vojkan Nikolić.

Skanavini i Nikolić, Foto privatna arhiva

- Razlozi za odbijanje zahteva za restituciju nisu zasnovani na zakonu i ne odgovaraju stvarnom stanju. Svi upravni organi navode to da je Teodor Klefiš bio Nemac italijanskog porekla, pa je Vlada Italije dužna da obešteti naslednike. Klefiša je, međutim, Vojni sud Kragujevačke vojne oblasti 1945. osudio na smrt streljanjem, trajni gubitak časnih prava i konfiskaciju celokupne imovine. Znači, pre donošenja Zakona o konfiskaciji. Njegova imovina je zvanično oduzeta 1950, rešenjem jagodinskog Sekretarijata - navodi Nikolić i naglašava da niko nije uzeo u obzir činjenicu da je Klefiš 2007. rehabilitovan rešenjem Okružnog suda u Jagodini...

Ukoliko i Ustavni sud odbije zahtev za restituciju, sledi obraćanje Međunarodnom sudu u Strazburu.
- Klefiš je ovde posedovao poslovne i stambene objekte od oko 25.000 kvadrata, među kojima su mesna industrija "Klefiš" i vila u kojoj je živeo, takozvani "Stari Juhor", danas vlasništvo holdinga "Delta M", a tu je i oko 70 hektara poljoprivrednog i šumskog zemljišta. S obzirom na to da je većina objekata i zemljišta u međuvremenu privatizovana, naslednici imaju pravo na obeštećenje u maksimalnom iznosu od 500.000 evra - zaključuje Nikolić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri