KAD NEMA BRČKANJA BAREM DA OKREČIMO: Epidemija promenila planove koje su Novosađani imali za godišnje odmore

S. B.

04. 08. 2020. u 08:24

KORONA je mnogima promenila planove koje su imali za godišnji odmor. Kako su aranžmani za letovanja mahom otkazani, najveći broj Novosađana novac odvojen i ušteđen za uživanje, potrošiće na uređivanje stana.

КАД НЕМА БРЧКАЊА БАРЕМ ДА ОКРЕЧИМО: Епидемија променила планове које су Новосађани имали за годишње одморе

S. B.

 To potvrđuje ne samo veća potražnja za bojama za "higijensko" krečenje, nego i činjenica da se moleri i majstori čekaju i po mesec dana. Naravno, u skladu s tim, i cene radova su "skočile" od 20 pa čak i do 40 odsto, u zavisnosti od toga da li je reč samo o "osvežavanju" zidova, ili o promeni pločica u kuhinji i kupatilu, hoblovanju parketa, zameni stolarije....

- Istina je, posla ima preko glave, pa radimo čak i subotom, a mušterije čekaju na red po mesec dana - potvrđujue Ranko Popović, vlasnik molerske SZR "Popović". - Samo krečenje je skuplje nego prošlog leta, pa tako po metru kvadratnom sada, uz naš materijal, naplaćujemo 150 dinara, umesto ranijih 120 dinara. Tako, krečenje stana od 60 metara kvadratnih, kada se sabere površina zidova, košta između 25.000 i 30.000 dinara. Naravno, poštujemo sve propisane bezbednosne mere, posebno u kontaktu sa mušterijama, ali kada krečimo i kada je radnik sam u sobi, nema potrebe da nosi masku.
Ako je pre krečenja neophodno i gletovanje zidova, koje košta 250 dinara po "kvadratu", ukupna cena je viša. Postavljanje keramičkih pločica u kupatilu ili kuhinji je takođe poskupelo, više nego molerske usluge, pa umesto dosadašnjih 800-900 dinara po kvadratu, košta od 1.400 do 1.500 dinara. Slično je i sa parketarima, čije usluge koštaju od 900 do 1.200 dinara po kvadratu.
- Postavljanje novog parketa uz hoblovanje i lakiranje je oko 900 dinara, hoblovanje starog parketa je 800 dinara, a montaža zaštitne lajsne košta 200 dinara po dužnom metru. Kada je reč o postavljanju laminata, koji se sve češće koristi, cena je 350 dinara po metru kvadratnom - kaže parketar Nebojša Topić.
UGRADNjA
UGRADNjA novih prozora sa roletnama i vrata košta oko 4.000 dinara, koliko majstori uzimaju "za ruke", ali i po tom pitanju ulogu igra "stvar dogovora".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju