JUBILEJ ZAVIČAJNOG MUZEJA: Izložbom slave 20 godina rada

D. N.

03. 08. 2020. u 14:15

U ZAVIČAJNOM muzeju u Petrovcu na Mlavi otvorena je izložba povodom 20 godina rada ove ustanove.

ЈУБИЛЕЈ ЗАВИЧАЈНОГ МУЗЕЈА: Изложбом славе 20 година рада

Foto: D. N.

Posetioci mogu videti arheološku postavku sa neolitskog lokaliteta Belovode i dokumentarno-istorijsku izložbu o nastanku i razvoju Petrovca na Mlavi do Drugog svetskog rata.

Belovode su arheološko nalazište sa ostacima naselja iz 5400 godine pre nove ere, nestalo 1500 godina kasnije, u požaru koji su izazvala vandalska plemena. Prostiralo se na oko 100 hektara i imalo je stotinak kuća.

Život ljudi u ovom naselju prikazan je kroz rekonstrukciju jedne vinčanske kuće sa predmetima koji su korišćeni u svakodnevnom životu.

Foto: OU Petrovac na Mlavi

Karakteristike vinčanske kulture mogu se upoznati kroz predmete od kamena, gline i životinjskih kostiju, kao i preko predmeta religijskog karaktera, kao što su pojedine posude, figurine i žrtvenici.

Lokalitet Belovode predstavlja najstarije nalazište u ovom delu Evrope, na kome je dokazano rudarstvo i metalurgija bakra.

Drugi deo stalne postavke prikazuje period formiranja Petrovca na obalama Mlave i njegov privredni, ekonomski, društveni i kulturni razvoj do sredine 19. veka. Posetioci mogu videti plan Petrovca iz 1928. godine, na kojem su predstavljeni najbitniji objekti iz predratnog perioda, kao i panoe na kojima je prikazan život grada tokom njegovog razvoja.

Zbog aktuelne epidemije korona virusa, izložba u Zavičajnom muzeju može pogledati u pojedinačnim posetama i uz poštovanje mera zaštite. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!