MURAL BESMRTNIM HEROJIMA: Kraljevčani ne zaboravljaju svoje heroje sa Košara

G. Ćirović

31. 07. 2020. u 13:17

МУРАЛ БЕСМРТНИМ ХЕРОЈИМА: Краљевчани не заборављају своје хероје са Кошара

Foto: G. Šljivić

NA inicijativu ovdašnjeg Udruženja ratnih vojnih invalida u Kraljevu je ovih dana započeta izrada murala posvećenog herojima sa Košara, tragično nastradalim srpskim borcima sa teritorije Kraljeva i cele Srbije u ratnim sukobima kod pomenute karaule na Prokletijama, koji su svojom žrtvom uspeli da, pre 21 godinu, spreče najezdu OVK terorista potpomognutih NATO alijansom.

Mural posvećen besmrtnim herojima – Srđanu Košaninu, Milosavu Jošoviću i Nedžadu Bilaloviću, kao i svim njihovim nastradalim i preživelim saborcima, dugačak gotovo 25 metara, biće izarđen na spoljnom zidu rekonstruisanog Atletskog stadiona kraj Ibra.

- Ovo mesto nam se učinilo nekako najbolje, videće se sa druge strane Ibra na ulasku u Kraljevo, nedaleko je od sportskih terena, dečjeg igrališta i gradske plaže – kaže Vojislav Vukašinović, predsednik Udruženja ratnih i vojnih invalida, i sam učesnik žestokih ratnih okršaja kod karaule Košare 1999. godine.

Foto: G. Šljivić

Autor murala, kraljevački umetnik Miodrag Kojić, kaže da je ponosan što će njegovo delo predstavljati znak sećanja na besmrtne heroje. Posao bi trebalo da bude završen za najviše desetak dana, a iz Udruženja ratnih vojnih invalida najavljuju svoje nove aktivnosti,

- Želimo da pokažemo da ne zaboravljamo svoje heroje, da ih ovaj narod večno pamti – naglašava Vukašinović. - Posle ovog murala u planu nam je da u Mataruškoj Banji postavimo spomen česmu posvećenu meštaninu Slobodanu Stojkoviću, prvom srpskom vojniku, tada u sastavu JNA, koji je poginuo u sukobima u Sloveniji početkom devedesetih godina prošlog veka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)