OBNAVLjA SE ČUDOTVORNI IZVOR PRESVETE BOGORODICE: Radovi se izvode na izradi mosta i ozidavanju izvora

D. Ristić

ponedeljak, 27. 07. 2020. u 14:24

ОБНАВЉА СЕ ЧУДОТВОРНИ ИЗВОР ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ: Радови се изводе на изради моста и озидавању извора

Foto: D. Ristić

SREDINOM Jula počeli su građevinski radovi na obnovi Čudotvornog izvora Presvete Bogorodice u manastiru Vavedenja Presvete Bogorodice u Palji.

Radovi se izvode na izradi mosta i ozidavanju izvora u neposrednoj blizini manastira, koji verujući narod smatra lekovitim.

Mnogi ovde dolaze da se umiju ili ponesu vodu, a narod veruje da naročito pomaže kod bolesti očiju.

Foto: D. Ristić

Jedni ovaj izvor zovu izvor Svete Petke, drugi izvor Presvete Bogorodice, dok ga neki nazivaju i izvorom Svetog Save.

Jedno od predanja kazuje da je manastir jednom prilikom posetio Sveti Sava, i to 1236. godine, kada se vraćao iz Carigrada i išao u Bugarsku da saopšti Bugarima da je za njih od Nikejskog patrijarha izdejstvovao patrijaršiju.


Manastir Vavedenja Presvete Bogorodice nalazi se u salu Palja, 50-ak kilometara od Surdulice i predanje kaže da najverovatnije potiče iz 818. godine, a da je obnovljen u 13. veku. Obnovili su ga Dejanovići, a bugarski egzarhisti dozidali su pripratu nakon Berlinskog kongresa 1878. godine.


Inače, narod se kod ove svetinje okuplja na Svetog proroka Jeremiju (14. maja), na Svetog proroka Iliju (2. avgusta) i na Uspenije Presvete Bogorodice (28. avgusta).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Mama

27.07.2020. 15:18

Neverovatno koliko svet curi kad je u pitanju pravda sa Srpski narod ma gde bio a za blacenje istog skacu na prvu loptu.Sve je dirigovano sa jednog mesta i ne da se vise sakriti.Nevidi ko nece.