ŽRTVE NEĆE DA ĆUTE! Ohrabrene zakonima, Novosađanke sve češće prijavljuju nasilnike

Lj. P.

13. 07. 2020. u 13:00

PO Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici, u Prekršajnom sudu u Novom Sadu od početka godine po hitnom postupku kažnjeno je 55 nasilnika različite starosne dobi, a među njima su i četiri pripadnice lepšeg pola.

ЖРТВЕ НЕЋЕ ДА ЋУТЕ! Охрабрене законима, Новосађанке све чешће пријављују насилнике

Depositphotos

 Ohrabrene zakonskim propisima koji ih štite, žrtve se sve više odlučuju da prijave nasilnika i ne trpe fizičko i psihičko maltretiranje.

Od 1. januara do 30. juna ove godine, kako predočavaju u Prekršajnom sudu, zaprimljena su 64 predmeta, odnosno zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv nasilnika. Rešeno je 59 predmeta, a doneto je i toliko presuda. Od toga, u 55 predmeta su donete osuđujuće presude, u četiri slučaja su oslobađajuće presude i u jednom predmetu je izrečena opomena. U toku je rešavanje još pet slučajeva.
- Sudije su u slučajevima gde su donete osuđujuće presude izrekle 55 zatvorskih kazni i to u rasponu od pet do 60 dana - navode u Prekršajnom sudu. - Najčešće je reč o kaznama od 15 do 40 dana zatvora.
Kada je reč o starosnoj dobi nasilnika, koji su zbog svog takvog ponašanja prema članovima porodice i bližnjih dospeli pred sudije i zbog toga sankcionisani, oni imaju između 30 i 50 godina života. Najmlađi kažnjeni ima svega 19 godina, a najstariji čak 88 godina, i to je žena, koja je bila nasilna prema sestri.
Među onima koji su kažnjeni zbog nasilništva u porodici, ipak, preovladavaju muškarci, i njih 55 je sankcionisano. Kažnjene su i četiri pripadnice lepšeg pola. One su u dva slučaja bile nasilne prema vanbračnom partneru, sestri i roditeljima.
OBUKE SUDIJA
SVE sudije Prekršajnog suda su, zahvaljujući Pravosudnoj akademiji, završili obuku i dobili sertifikat da su obučeni da postupaju u ovim slučajevima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!