Krst na Golemom kamenu - turistička atrakcija i novi simbol života

S. M. J.

09. 07. 2020. u 13:30

GOLEMI kamen, mesto iznad Podvisa i Orešca kod Knjaževca, odnedavno krasi čelični krst visok 11 metara, težak čak četiri tone, koji je konstruisao statičar Dragiša Đorđević. Ovaj nesvakidašnji poduhvat su podržali ne samo ljudi iz pomenuta dva mesta, već i brojni donatori, pa i lokalna samouprava.

Крст на Големом камену - туристичка атракција и нови симбол живота

Foto: SO u Knjaževcu

- Krst je visok onoliko metara koliko iznosi trećina Hristovog života i to je opšteprihvaćena simbolika koja se koristi pri gradnji sličnih znamenja. Kod Kraljeva je, tako, "nikao" krst od 33, u Makedoniji od 66 metara, a naše mogućnosti su bile ovakve - kaže inicijator i realizator ove ideje Rade Dimitrijević, naglašavajući da je nesvakidašnje obeležje zapravo napravljeno od pet delova koji su sklopljeni na prilično zahtevnom terenu.

A, sa pogledom na klisuru kroz koju teče Svrljiški Timok, što je pejzaž gotovo netaknute prirore, Golemi kamen predstavlja i značajan turistički potencijal.

Ipak, za meštane ova dva knjaževačka sela to je, prvenstveno, mesto rođenja i života - prvo na koje se dovodi dete kad iole stasa, te poslednje sa kojeg se oprašta od ovozemaljskog života. Pritom, do njega se stizalo takozvanim kozjim stazama, pa je svaki boravak ovde ujedno i pokazatelj životne snage svakog pojedinca.

- Mnogo toga je urađeno, ali nas još više posla tek očekuje. Pored uređenja prilaznih staza do krsta, te njegovog osvetljavanja kako bi bio vidiv i tokom mraka, planirano je i uređenje vidikovca, jer verujemo da će ovo mesto tek postati popularno i privlačiti sve veći broj posetilaca - kaže pomoćnik predsednika Opštine u Knjaževcu Mišel Nikolić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a