PRVI PUT KIŠA U CEVIMA: Počeo najveći infrastrukturni projekat u Beloj Crkvi

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

15. 04. 2024. u 13:51

KOMPLETNA rekonstrukcija glavne ulice u Beloj Crkvi - koja je konačno počela prošle sedmice - odvijaće se u tri etape.

ПРВИ ПУТ КИША У ЦЕВИМА: Почео највећи инфраструктурни пројекат у Белој Цркви

Foto: Opština Bela Crkva

 Radovi se trenutno izvode kod pijace, u delu između ulica Vojvođanskih brigada, Jovana Cvijića i Dositejeve, nakon čega će se, kako "Novosti" saznaju, raditi deo od ulice Vuka Karadžića do Dejana Brankova, a zatim preostali deo do katoličke crkve.

Predviđeno je da se svaka etapa, pre nego što se pređe na sledeću, kompletno uredi - od postavljanja svih podzemnih instalacija do parternog uređenja, kako život u toj 1.100 metara dugačkoj ulici ne bi u potpunosti stao dok traju radovi.

Foto: Opština Bela Crkva

 

- Trenutno se uklanjaju stari trotoari i kolovozne trake, nakon čega će biti zamenjene sve vodovodne i kanalizacione cevi. Prvi put će biti napravljena i atmosferska kanalizacija, čime ćemo rešiti gorući problem naše glave ulice, koja, zapravo, predstavlja glavni sliv za sve opštinske atmosferske vode - rekla nam je predsednica opštine Violeta Simić, ističući da će upravo iz tog razloga u delu kod pijace, koji se nalazi na najnižoj koti, biti izgrađeno i postrojenje za sakupljanje vode.

Rok za završetak svake faze je dva meseca, ali će realno vreme trajanja radova, ipak, zavisiti od toga šta majstori budu zatekli pod zemljom. Jer, osim krpljenja udarnih rupa, ova ulica od svoje izgradnje nikada nije bila rekonstruisana.

Radovi vredni kao ceo budžet

REKONSTRUKCIJA glavne ulice, Prvi oktobar, predstavlja najveći infrastrukturni projekat u novijoj istoriji Bele Crkve. Investicija je vredna 632 miliona dinara - kao ceo godišnji budžet te južnobanatske varošice. Sav novac je obezbedila Uprava za kapitalna ulaganja Vojvodine.

- Ovaj projekat će u potpunosti izmeniti vizuelni identitet Bele Crkve. Biće to moderna saobraćajnica, sa novim parking-mestima, trotoarima i lepo uređenim zelenim površinama. Sve elektroinstalacije će ići pod zemlju. Na površini će ostati samo kandelabri - dodala je Simićeva, uz očekivanje da će do kraja godine ulica biti kompletno završena.

Violeta Simić, Foto J. J. Baljak

 

Stručnjaci su, inače, ovu ulicu okarakterisali kao najčudniju u Srbiji, jer se nalazi pod nagibom, poput otvorene knjige, dok se u njenom najširem delu parking nalazio u sredini, između dve kolovozne trake.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)