BLAGO JE BRATSKA LJUBAV: Duže od decenije članovi ansambla "Jovan Dučić" iz Trebinja dragi gosti Kraljeva

G. ĆIROVIĆ

09. 04. 2024. u 11:12

U sklopu dugogodišnje saradnje kraljevačkih i trebinjskih čuvara narodne tradicije koja traje punih 12 godina i koja je prerasla u snažno i neraskidivo prijateljstvo dva grada, ansambl nacionalnih igara „Jovan Dučić“ iz Trebinja i ove godine učestvovao je na Smotri folklornih veterana „Ušće 2024“.

БЛАГО ЈЕ БРАТСКА ЉУБАВ: Дуже од деценије чланови ансамбла Јован Дучић из Требиња драги гости Краљева

G.Šljivić

U ovoj rudarskoj varošici u Ibarskoj klisuri nadomak Kraljeva, uz KUD „Studenica kao organizatora na Smotri su uspešno nastupili i kraljevačka kulturno-umetnička društva „Abrašević“ i „Kraljevačka riznica“, „Jelek“ iz Podunavaca, „Moravac“ iz Adrana, „Milomir Glavčić“ iz Jošaničke Banje, „Abrašević“ iz Vrnjačke Banje, Centar za kulturu „Žiča“, a poseban utikak na publiku svakako je ostavio upravo nastup dragih gostiju i prijatelja iz Trebinja.

G.Šljivić

 

- Dvanaest godina duga tradicija nših susreta koja je prerasla u ljubav, nije ni malo, ali ni puno. Duh slobode i igra deteta sva su blaga ovog sveta, kaže se kod nas u Hercegovini. Blago je bratska ljubav i saradnja koja traje i trajaće mnogo leta – poručio je ovom prilikom Nebojša Ratković, direktor, upravnik i koreograf Ansambla nacionalnih igara „Jovan Dučić“ iz Trebinja.

G.Šljivić

 

Po tradiciji, posetu gostima iz Hercegovine njihovi domaćini Kraljevčani uzvratiće već u junu ove godine.

- Kada odemo u Banjaluku ili Trebinje, osećamo se kao kod kuće i na svakom koraku kada kažete da ste iz Kraljeva, iz Srbije, dočekani ste kao rod rođeni – naglasio je dr Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva. - Upravo zato svi mi iz Šumadije, iz Centralne Srbije, volimo da odemo, ali volimo i da ugostimo naše prijatelje, naše sunarodnike iz Republike Srpske, jer, iako ne pripadamo istoj državi, mi smo isti narod.

SARADNjA

I ustanove kulture Kraljeva i Trebinja, Narodne biblioteke i Narodni muzeji, takođe imaju izvanrednu saradnju.

- Tim putem kreću i neki privrednici, tako da se uspostavlja saradnja i na tom nivou, što je veoma važno. To govori da smo mi po krvi, po poreklu, po svemu što nas čini narodima - braća. Neka takvi bratski odnosi i ostanu – istakao je Miliš Milišić, pomoćnik gradonačečnika Kraljeva za kulturne manifestacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)