"MALI BOSUT" ZVANIČNO NA MAPI PARKOVA: Dragulj pored Šida, ekološki koridor od međunarodnog i nacionalnog značaja

S. KOSTIĆ

22. 02. 2024. u 07:17

REKA Bosut u dužini od osam kilometara, koja se proteže pored tri naseljena mesta šidske opštine, odskoro je proglašena parkom prirode, tako je "Mali Bosut" postao prvi park prirode na području opštine Šid i to posle decenije čekanja. Kako kaže Zoran Semenović, predsednik ove pogranične opštine sa Hrvatskom, park prirode dat je na upravljanje udruženju građana "Pokret Bosut", pred kojim će se u budućnosti nalaziti ozbiljni koraci u očuvanju i negovanju ove ravničarske reke.

МАЛИ БОСУТ ЗВАНИЧНО НА МАПИ ПАРКОВА: Драгуљ поред Шида, еколошки коридор од међународног и националног значаја

Foto Opština Šid

Na osnovu predloga Ministarstva zaštite životne sredine, Vlada Srbije usvojila je Uredbu o proglašenju parka prirode "Mali Bosut". Vodotok reke Bosut sa svojim obalnim pojasom predstavlja ekološki koridor od međunarodnog, nacionalnog, odnosno izuzetnog značaja i prirodno dobro svrstano u prvu kategoriju zaštite.

Pluća

PORED lepote reka i jezera, ovo je najpošumljenija opština u Vojvodini sa 22.000 hektara, zato u odnosu na ostale opštine iz regiona imamo i najčistija "pluća", jer ovde nema prljave industrije.- ističe ponosno prvi čovek Opštine Šid Semenović.

- Predstavnici Zavoda za zaštitu prirode, šest meseci su istraživali taj deo reke da bi izradili studiju na osnovu koje su konstatovali da je Bosut pravi dragulj prirode. Pored Bosutske šume koja je stanište najkvalitetnijeg hrasta u jugoistočnoj Evropi, sada je naša opština bogatija i sa prvim proglašenim parkom prirode - kaže Semenović.

On dodaje da vodena, močvarna, priobalna i šumska staništa ovog područja predstavljaju stanište za 131 takson viših biljaka, 26 vrsta sisara, 27 vrsta beskičmenjaka, 11 vrsta vodozemaca, 9 vrsta gmizavaca, 118 vrsta ptica, 62 vrste planktona i 16 vrsta riba, od kojih veliki broj strogo zaštićenih vrsta.

- Već na proleće "Pokret Bosut", započeće čišćenje obale, uređivanje i sređivanje rečnog korita, a obezbediće i ribočuvarsku službu - naglašava Semenović.

Opština Šid planira da u novom parku prirode koji zahvata tri katastarske opštine i to Batrovce, Adaševce i Vašice napravi prirodno ekološko rekreativni turistički centar, koji će privući ljubitelje prirode.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)