ODLIČAN RAD OSNOVNOG SUDA U PARAĆINU: Prošle godine presuđeno u 9.736 predmeta (FOTO)

Зорана Рашић
Zorana Rašić

19. 02. 2024. u 11:35

OSNOVNI sud u Paraćinu sa sudskom jedinicom u Ćupriji uspeo je prošle godine da savlada priliv novih predmeta sa 108,5 procenata, čime je nastavio trend dobrih rezultata iz prethodnih godina.

ОДЛИЧАН РАД ОСНОВНОГ СУДА У ПАРАЋИНУ: Прошле године пресуђено у 9.736 предмета (ФОТО)

Foto: Z. Rašić

Brojka iz lanjskog izveštaja o radu pokazuje da se svaki sudija potrudio da ispoštuje svoje norme, a ove godine biće lakše jer je Sud dobio dve nove sudije. Novoizabrane Marija Ljubinić i Aneta Leković Ilić raspoređene su u parničnoj materiji, što je i logično zbog broja predmeta. Već su imale i prva suđenja, potvrđuje Irena Spasić, predsednica Osnovnog suda, zadovoljna ostvarenim godišnjim rezultatima, zbog čega je na kolegijumu pohvalila sve sudije.

- Prošlu godinu započeli smo sa 2.716 nerešenih predmeta i tokom godine primili još 8.974. Kada se to sabere , od ukupno 11.690 predmeta u radu po svim materijama, mi smo u toku te godine završili i presudili  9.736, što je savladavanje priliva od 108,49 procenata. Ostala su nam u radu 1.954 predmeta i sa tim brojem smo i počeli ovu godinu. Brojke su dobre jer se smatra da je priliv predmeta savladan kad procenat dostigne sto. Naš standard je da uvek pređemo tih sto procenata i uspevamo u tome već duži niz godina  – naglašava Spasićeva.

Foto: Z. Rašić

Irena Spasić, predsednica Osnovnog suda Paraćin

Uspeh je tim veći ako se zna da je ovaj sud dve prethodne godine pomagao drugim sudovima u predmetima koji nisu bili direktno u njegovoj nadležnosti. To su čuveni predmeta banaka, ali je i sa tim vanrednim prilivom paraćinski sud uspeo da održi standard i nadmaši magičnu „stotku“. Kad je o predmetima iz nadležnosti Osnovnog suda reč, veći je priliv u parničnoj materiji, zbog čega je od ukupno 23 sudije 10 zaduženo za parnicu.

Zbog rešavanja starih predmeta, kojih ima u svim materijama, predsednica je posebno pohvalila sudije Parničnog odeljenja. To su najkomplikovaniji predmeti stariji od tri godine za čije se rešavanje sačinjava poseban program. Postavljen cilj bio je da na kraju 2023. ostane 101 nerešen stari parnični predmet, a sudije su postigli više od toga -  ostala su svega 74.

- Kad je o krivici reč, u našem sudu rešavaju se predmeti gde se može izreći kazna zatvora do 10 godina.  Situacija je tu baš pod kontrolom. Nemamo mnogo starih predmeta pošto je i manji broj predmeta u radu u krivičnoj materiji zbog izmena zakona, tako da nam je tu ostalo samo 11 predmeta starijih od tri godine. To su oni koji nisu mogli da budu završeni iz objektivnih razloga – zaključuje  Irena Spasić.

Inače, na rad Osnovnog suda u Paraćinu prošle godine podneto je samo dvadesetak pritužbi, od kojih je 18 neosnovanih, dok je za dve ocenjeno da su delimično osnovane, te je dat nalog sudiji za ubrzanje postupka. Inače, nekada je broj pritužbi nezadovoljnih građana bio trocifren. Godišnji izveštaj o radu je prosleđen na adrese Ministarstva pravde, Vrhovnog suda, Apelacionog suda u Kragujevcu i jagodinskog Višeg suda, a po dobijanju svih odobrenja i saglasnosti prezentovan je na kolegijumu.

SVAKOM SUDIJI KABINET

Uslovi za rad u sedištu Osnovnog suda u Paraćinu i u jedinici u Ćupriji su zadovoljavajući jer svaki sudija ima svoj  kabinet i svoje sudeće dane u sudnici koju deli sa kolegom. I sa nedavnim dolaskom dve nove sudije uslovi su ostali isti, a po sistematizaciji upražnjeno je još jedno sudijsko mesto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024