VEČNO SEĆANJE NA SVEŠTENIKA LAZARA: Osnovao i bio prvi predsednik paraćinskog Crvenog krsta

Z. R.

07. 02. 2024. u 20:15

CRVENI krst u Paraćinu još pamti svog osnivača, sveštenika Lazara S. Protića, prvog predsednika Pododbora paraćinskog CK tokom 1876. i 1877. godine.

ВЕЧНО СЕЋАЊЕ НА СВЕШТЕНИКА ЛАЗАРА: Основао и био први председник параћинског Црвеног крста

Foto: Z. Rašić

I ovog februara nekadašnji i aktuelni predstavnici te najstarije humanitarne organizacije u Paraćinu, te volonteri, povodom obeležavanja Dana Crvenog krsta Srbije, a ujedno i paraćinskog Crvenog krsta, okupili su se najpre u Crkvi Svete Trojice,  a zatim su ispod Protićeve spomen-ploče položili  vence i cveće.

Crveni krst neguje humane vrednosti već punih 148 godina. Sveštenik Lazar S. Protić, iz Paraćina,  kao član Društva Crvenog krsta Srbije  te iste 1876. formirao je pododbor u gradu na Crnici, pa je tako prota Lazar postao prvi predsednik Crvenog krsta u Paraćinu.

Malo je poznato da je na inicijativu ovog sveštenika, koji je dve godine kasnije prešao u službu u Beogradu, izgrađena najpoznatija crkva na teritoriji paraćinske opštine, Crkva Svete Trojice u centru Paraćina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu