MLADENCI PUNE POLICE: Biblioteka u ivanjičkom selu Katići jedinstvena po načinu nastanka

V. ILIĆ

09. 02. 2024. u 19:04

U IVANjIČKOM selu Katići, pri Osnovnoj školi "Mićo Matović", postoji verovatno jedinstvena biblioteka u svetu, i to po načinu na koji je nastala i kako je obogaćivala knjižni fond.

МЛАДЕНЦИ ПУНЕ ПОЛИЦЕ: Библиотека у ивањичком селу Катићи јединствена по начину настанка

Foto: V. Ilić

 Naime, još pre 44 godine zaživela je u ovom mestu podno Mučnja ideja da se prilikom sklapanja brakova mladenci odluče da daruju knjigu ovdašnjoj tada tek novoosnovanoj biblioteci. Zato je ova biblioteka poznata kao - biblioteka ljubavi.

Svaki naslov poklonjen biblioteci uredno je ubeležen u registar, pa tako u ovom dokumentu stoji da su prvu knjigu poklonili bračni par Stambolić 1980. godine venčani u mesnoj kancelariji, koja se nekada, takođe nalazila u ovdašnjoj školi. Svaka knjiga imala je posvetu mladenaca, koju su na dan krunisanja svoje ljubavi bračni parovi ostavljali budućim naraštajima. Biblioteka danas broji oko 600 naslova, a među njima su stručna literatura iz raznih oblasti, rečnici srpskog jezika, a najviše je, naravno, romana sa ljubavnom tematikom.

Posvete

ŠKOLA u Katićima pozvala je i ostale bračne parove u Srbiji, ukoliko žele i mogu, da im poklone i pošalju knjigu nakon njihovog venčanja. Tako bi knjižni fond bio uvećan, a generacije učenika u ovom prelepom selu u Ivanjici bi čitali štivo koje su im ostavljali mladenci, pa i njihove posvete koje bi svedočile o jednoj ljubavi.

- Suprug i ja venčali smo se 12. maja 2012. godine, i to u mesnoj kancelariji Brezova. To nam je bila želja, jer smo oboje ovde odrasli, završili osnovnu školu. Po sklapanju braka darovali smo ovoj jedinstvenoj biblioteci knjigu sa posvetom. Mislim da je to lepa tradicija i nadam se da će i naredne generacije nastaviti ovaj običaj i da će se takođe venčavati ovde - kazala nam je Lela Dimitrijević iz Ivanjice.

Direktor škole Vojsilav Milović voleo bi, kako kaže, da se tradicija nekadašnjih mladenaca nastavi, ali za to je neophodno da se obnovi mesna kancelarija, kako bi u njoj, kao nekada, mogla da se obavljaju venčanja.

Foto: V. Ilić

- Mislim da bi za ovu sredinu to mnogo značilo, jer bez mesne kancelarije, bez škole, bez prodavnice... selo će izumreti, odnosno mladi će ga napuštati. Zato bih voleo da se kancelarija obnovi i da se mladenci opet venčavaju ovde i da ostave po knjigu - rekao nam je Vojsilav.

Emilija Peruničić, direktorka biblioteke "Svetislav Vuković" u Ivanjici kazala nam je da je biblioteka u Katićima sigurno jedinstvena po načinu na koji je nastala.

- To je seosko područje, gde nema knjižara, niti mesta gde možete da kupite knjigu i da dopunjujete knjižni fond. Način na koji je nastala biblioteka u Katićima je unikatan u svetu, i to je jedan veoma lep primer kako bi i ostala sela mogla da čine - rekla nam je Emilija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije