BROJ PREGLEDA POVEĆAN ZA 50 ODSTO: Sve više Paraćinaca traži pomoć lekara

Зорана Рашић
Zorana Rašić

05. 01. 2024. u 10:59

U DOMU zdravlja u Paraćinu broj pacijenata koji traže pomoć lekara početkom januara povećan je za oko pedeset odsto u odnosu na drugu polovinu decembra, ističu u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

БРОЈ ПРЕГЛЕДА ПОВЕЋАН ЗА 50 ОДСТО: Све више Параћинаца тражи помоћ лекара

Foto: Z. Rašić

U pitanju su uglavnom virusne infekcije koje se brzo šire. Simptomi su vrlo raznoliki, često sa bolovima u mišićima i zglobovima, a pacijenti se često žale i na povišenu temperaturu, dug nadražajan i neproduktivan kašalj, ponekad sa mučninom i povraćanjem.

U pitanju je oboljenje slično gripu, a prisutan je još uvek virus korona, sa simptomima koji se često preklapaju.

Dr Slavica Nikodijević, pomoćnica direktora Doma zdravlja za medicinska pitanja, podseća da se izabranom lekaru treba obavezno javiti ako simptomi, posebno temperatura, ne prođu za dva-tri dana.

Lečenje je uglavnom simptomatsko bez obzira da li je u pitanju kovid koji sada daje blažu kliničku sliku, grip ili neki drugi respiratorni virus, a terapija uključuje antipiretike i analgetike za skidanje temperature i ublažavanje bolova u mišićima.

Korona i dalje često dovodi do gubitka čula mirisa i ukusa, što se kod gripa ne dešava, dok su kašalj i malaksalost uobičajeni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)