NOVO VOZILO ZA NOVU NADU: Uspela misija udruženja MNRO u Trsteniku

S.BABOVIĆ

27. 12. 2023. u 07:00

KADA su, proletos, započeli sakupljanje novca za kupovinu kombija koji bi im omogućio transport na terapije, a samim tim i svakodnevno druženje, članovi Udruženja mentalno nedovoljno razvijenih osoba u Trsteniku imali su samo mnogo dobre volje.

НОВО ВОЗИЛО ЗА НОВУ НАДУ: Успела мисија удружења МНРО у Трстенику

Foto:OU, MNRO Trstenik

Misija je, međutim, uspela i - uz pomoć brojnih donatora, čak i iz čitave Srbije - željeno vozilo stiglo je na adresu Dnevnog smeštaja ovog udruženja, do kojeg volonterke i iz najudaljenijih trsteničkih sela godinama dovoze one o kojima brinu. Svakodnevno, tako, prevale i po 120 kilometara!

- Naš kombi je bio iz 2008. i, usled velike kilometraže i loših puteva, stalno se kvario, što je predstavljalo veliki izdatak za Udruženje. Zato smo raznim metodama počeli da sakupimo novac, javio nam se i veliki broj lokalnih ugostiteljskih preduzeća, a dobijali smo i SMS poruke, pa se na kraju sve dobro završilo - kaže Ljiljana Mihajlović, koordinatorka Dnevnog boravka koji je ove godine proslavio dve decenije uspešnog rada.

Ono što je nedostajalo, obezbedili su književnica Vesne Dedić, beogradski ugostitelj Mladen Paunić i Rotari klub iz Kraljeva, pa su članovi Udruženja nestrpljivi da krenu i na ekskurzije.

Misija

U DNEVNOM boravku, 24 korisnika svakog dana uči da se socijalizuje, a pohađaju i grnčarske, slikarske i druge kreativne radionice. Zajedno spremaju kolače, zajedno slave sve rođendane i praznike, pripremaju pozorišne predstave... Uz podršku roditeljima, program rane intervencije kod dece koja kasne u razvoju, takođe je deo aktivnosti ovog udruženja.

Nedostaju im, kažu, putovanja i odlasci na udaljenija mesta.

- Ovde volim da se družim sa drugovima i drugaricama, volim i da kuvam kafu - kaže Branko (26), korisnik Dnevnog boravka.

A, pomenute volonterke put svakodnevno vodi od Osaonice, Tobolca i Levića, preko Velike Drenove, Medveđe, Mihajlovca, Ribnika, Čaira i Pejovca, do Trstenika...

- Dešavalo se da kočnice otkažu, pa svaki put detaljno proveravam da li je sve u redu i bezbedno za vožnju - svedoči Katarina Unić, koja je i sama majka deteta sa posebnom potrebama, a u Udruženju je vozač.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)