„MACA GLEDA CRTAĆE“: U paraćinskoj Biblioteci predstavljena knjiga za decu (FOTO)

Зорана Рашић
Zorana Rašić

21. 12. 2023. u 17:55

KNjIGA namenjena najmlađim čitaocima, „Maca gleda crtaće“ predstavljena je danas u Biblioteci „Dr Vićentije Rakić“ učinicima OŠ „Stevan Jakovljević“, od kojih su neki radili i ilustracije za knjigu.

„МАЦА ГЛЕДА ЦРТАЋЕ“:  У параћинској Библиотеци представљена књига за децу (ФОТО)

Foto: Z. Rašić

Kako je podsetila direktorka Biljana Drenovaković, autor je zavičajni pisac i profesor srpskog jezika u penziji, Tomislav Đokić, a biblioteka je domaćin promocije kao ustanova koja neguje lepu reč i podstiče svaki vid kreativnog stvaralaštva, posebno za decu.

U pitanju je jedanaesta knjiga koju je poznati paraćinski stvaralac, Tomislav Đokić, namenio namjlađima, a inače je čak 25. po redu u njegovom stvaralačkom opusu. Đokić, zapravo, podjednako piše i prozu i poeziju kao za decu, tako i za odrasle.

- Najzaslužniji za ovu knjigu je moj sin Miloš koji obožava mace, a ja sam prateći kako se oni igraju i zabavljaju, napisao ciklus od 18 pesama „Mace, ljupke face“ koji „nosi" čitavu knjigu. Sem ovog, knjiga sadrži još četiri ciklusa vezana za školu, prirodu, čak i za humor, tako da svako dete može da nađe i pročita ono što ga interesuje – rekao je ovaj omiljeni dečji pesnik, koji je čitav svoj radni vek proveo sa njima radeći kao nastavnik u školi.

Foto: Z. Rašić

Štampanje knjige „Maca gleda crtaće“  omogućila jer Opština budžetskim sredstvima kroz finansiranje projekata u kulturi, a svoje mesto u njenom stvaranju, ističe autor, ilustrujući pesme, imaju  učenici OŠ „Stevan Jakovljević“ sa učiteljicom Silvanom Dimitrijević i nastavnicom likovnog vaspitanja Stefaniom Veljković.

Inače, kao profesor srpskog jezika Tomislav Đokić radio je u Maloj Ivanči, Titelu, Plani i Paraćinu, a poznat je kao pesnik, prozaista, esejista, satiričar, publicista...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)