ČUVANJEM TOPLOTE SE ŠTEDI: Opština Plandište nastavlja da ulaže u energetsku efikasnost

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

13. 12. 2023. u 09:44

TREĆU godinu zaredom Opština Plandište, zajedno sa Ministarstvom energetike, realizuje program energetske sanacije porodičnih kuća i stanova, zahvaljujući kom je novu stolariju ili kotlove dobilo više od 50 domaćinstava.

ЧУВАЊЕМ ТОПЛОТЕ СЕ ШТЕДИ: Општина Пландиште наставља да улаже у енергетску ефикасност

Foto: J.J.Baljak

Za te namene iz svog skromnog budžeta sveukupno su izdvojili oko četiri miliona dinara, koliko je iznosila i finansijska podrška ministarstva.

- Svake godine kod ministarstva apliciramo za više sanacionih mera, kako bismo našim sugrađanima dali veću mogućnost za konkurisanje. Unapređenje energetske efikasnosti je važno i sa aspekta pojedinca, jer će im doneti velike uštede za komunalije, ali i sa mnogo šireg aspekta očuvanja životne sredine. Drago mi je što sve više meštana uviđa pogodnosti ovog projekta - kaže predsednik Opštine Plandište Jovan Repac.

Prioritet

PREDSEDNIK Opštine Plandište napomenuo je da će i ubuduće nastaviti da iz svog budžeta izdvajaju sredstva za ove namene. Očuvanje životne sredine, stvaranje energetskih pasoša za porodične kuće i unapređenje energetske efikasnosti jedan je od njihovih prioriteta.

Tokom pilot-projekta 2021. godine, 15 domaćinstava je iskoristilo pogodnost da postane energetski efikasnije. Lane 17 - devet je zamenilo stolariju, a osam kotlove za grejanje i radijatore. Ove godine su, zbog sve većeg interesovanja građana za taj vid pomoći, namenska sredstva povećana, pa je na konkursu prošlo 21 domaćinstvo. Stolariju će zameniti osam porodica, zamenu kotlova i instalaciju centralnog grejanja 12, a jedno domaćinstvo će ugraditi solarne panele.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!