BIK FERDINAND NA ČAČANSKOM MURALU: Umetnica Maja Stojanović Zmaja uradila i 3D model za slepe i slabovide

V.C.S.

01. 12. 2023. u 21:35

NA zidu Doma saveza za slepe i slabovide u Čačku oslikan je mural za koji je urađen i 3D model sa opisom na Brajevom pismu. Mural i model su urađeni u okviru Nacionalne prestonice kulture Srbije 2023 - Čačanska Rodna, u gradu koji je zahaljujući DUK festivalu (Dani urbane kulture), jedna od najvećih galerija ulične umetnosti u zemlji. Autorka ovog rada je umetnica Maja Stojanović Zmaja.

БИК ФЕРДИНАНД НА ЧАЧАНСКОМ МУРАЛУ: Уметница Маја Стојановић Змаја урадила и 3Д модел за слепе и слабовиде

Street art Belgrade

Mural i 3D model su nastali sa ciljem da se ulična umetnost približi slepim i slabovidim osobama. Ovo je prvi 3D model murala u Čačku, a jubilarni deseti u Srbiji - koji je realizovan u okviru projekta "Umetnost u prolazu".

- Ulična umetnost se smatra najslobodnijim vidom umetnosti, zato kroz 3D modele želimo da približimo ovaj pravac savremene umetnosti slepim i slabovidim osobama. Srećni smo jer je postavljeni model u Čačku, deseti jubilarni 3D u Srbiji. Ovim se skreće pažnja na potrebe slepih i slabovidih, ali se i proslavlja rad lokalnih umetnika u okviru festivala DUK, te Nacionalne prestonice kulture - rekla je Ljiljana Radošević, istoričarka umetnosti ispred Street Art Belgrade organizacije.

Street art Belgrade

Projekat je pomogla španska ambasada u Srbiji, a Maja Stojanović je, kako je primetio Dario Otero Kastro, zamenik ambasadora i ataše za kulturu u ambasadi, bojama predstavila jedan od najupečatljivijih simbola španske kulture - španskog bika.

- Inspiracija za mural mi je bio čuveni bik Ferdinand iz crtanog filma, pošto volim da slikam karaktere životinja i to u pozitivnom kontekstu. Ovaj bik je omaž partneru projekta, Ambasadi Španije - istakla je umetnica Maja Stojanović Zmaja.

Međuopštinska organizacija slepih Čačak deluje u okviru sastava Saveza slepih Srbije i okuplja više od 300 članova iz Moravičkog okruga, od čega je 170 članova u gradu Čačku.

Autor projekta je organizacija "Street Art Belgrade. Maja Stojanović je ilustratorka i članica Udruženja vizuelnih umetnika Čačak. Bavi se ilustracijom, a specijalizacija su joj ilustracija knjige kao i dizajn likova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!