BLAGO IZ DEPOA NA NOVOJ ADRESI: Dobre vesti za kulturu u Nišu

J. Ć.

25. 11. 2023. u 08:00

GRAD Niš otkupiće vojni kompleks na uglu Špajine i Generala Milojka Lešjanina u centru za izgradnju Narodnog muzeja, odlučili su niški odbornici.

БЛАГО ИЗ ДЕПОА НА НОВОЈ АДРЕСИ: Добре вести за културу у Нишу

foto V.M.

Time bi konačno sve blago koje Niš decenijama čuva u depoima, među kojima i dela Ivana Tabakovića, Miće Popovića, Stojana Ćelića, Predraga Milosavljevića i mnogih drugih iz te generacije umetnika, pa sve do danas, konačno moglo biti izneto i pokazano javnosti.

Gradsko veće usvojilo je rešenje kojim se parcela u vrednosti od 89 miliona dinara u Ulici Marka Oreškovića prenosi sa republike na Grad Niš. Prema najavama, zgrada u toj ulici će biti srušena i na tom mestu biti izgrađeno moderno zdanje za potrebe Narodnog muzeja i Galerije savremene likovne umetnosti.

Morali da plaćaju kiriju

NAKON postupka restitucije tadašnja zgrada Narodnog muzeja Niš je vraćena prethodnim vlasnicima objekta. Od tada je Grad bio prinuđen da plaća kiriju za korišćenje tog prostora. Nije kirija jedini problem, već to što se više od 90 odsto kulturnog blaga grada Niša čuva u depoima, van očiju javnosti, a Niš je ostao bez izložbenog prostora koji je bio svojevrsni simbol grada.

Radi se o prostoru koji pripada državi, ali koji je dat Ministarstvu odbrane na korišćenje.

Nakon postupka restitucije tadašnja zgrada Narodnog muzeja Niša je vraćena prethodnim vlasnicima objekta. Od tada je Grad bio prinuđen da plaća kiriju za korišćenje tog prostora, podsećaju na Gradskom veću.

- U dogovoru sa Republičkom direkcijom za imovinu i sa Ministarstvom odbrane, čija je to parcela, dogovorili smo kupovinu. Parcela u Marka Oreškovića, koju će Grad kupiti za potrebe izgradnje modernog i velikog objekta u kome će biti smešten naš Narodni muzej, ali i Galerija savremene likovne umetnosti. Konačno ćemo sve blago koje imamo u depoima da iznesemo i pokažemo očima javnosti - poručila ja gradonačelnica Dragana Sotirovski.

Sotirovski: Konačno će vredna umetnička dela moći da budu pokazana javnosti

Poreska uprava je procenila da je vrednost zgrade 89 miliona dinara, a Grad će taj plac plaćati na jedanke mesečne rate tokom pet godina.

- Napokon će se realizovati velika zamisao da Narodni muzej bude u objektu koji je njegov. Do kraja godine mi ćemo imati sve što je potrebno za otplatu, a pošto će se otplaćivati na rate neće vidno opterećivati gradski budžet - rečeno je na Gradskom veću.

Već naredne nedelje biće raspisan konkurs za najbolje arhitektonsko rešenje buduće zgrade muzeja. Za samu izgradnju Grad će se osloniti na evropske fondove, zatražiće i pomoć države, čulo se na veću.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)