ZAVRŠEN PROJEKAT "ZVUCI SVETA": Koncert Dušana Resavca sa svih meridijana

Зорана Рашић
Zorana Rašić

19. 11. 2023. u 18:17

PRVI put uz podršku Ministarstva kulture, u Paraćinu je koncertom „Zvuci sveta“ završen istoimeni projekat muzičara Dušana Stojadinović Resavca i udruženja „Nasleđe“ iz Despotovca.

ЗАВРШЕН ПРОЈЕКАТ ЗВУЦИ СВЕТА: Концерт Душана Ресавца са свих меридијана

Foto: Z. Rašić

Sala Kulturnog centra bila je prepuna posetilaca, posebno mladih, koji su uživali u kompozicijama iz Južne Amerike, Francuske, Brazila, Bugarske, Makedonije, Rusije, Srbije...

Sa mnogo srca i duše, izveo ih je popularni pomoravski muzičar sa svojim saardnicima, profesorima Aleksandrom Stojićem i Acom Pejčićem, čime je završen projekat kroz koji je, prema slobodnoj proceni organizatora, prošlo blizu tri hiljade mladih iz Despotovca, Svilajnca, Petrovca na Mlavi, Jagodine, Ćuprije i Paraćina.

U svakom od ovih gradova projekat je obuhvatio još izložbe i prezentaciju oko dve stotine instrumenata iz raznih krajeva sveta iz Stojadinovićeve lične kolekcije. Iz tog mnoštva on je izdvojio  futujaru, ali tu su i kaval, goč, gajde, gusle, cevare i različite frule  –tradicionalni instrumenti sa Balkana  koje takođe ima u zbirci.

- Futujara je poreklom iz Slovačke i prvi put sam je čuo kod jednog sibirskog instrumentaliste. Inače,  svi ti instrumenti su vrlo arhaični, upotrebljivi za tačno određene stvari i ja sam ih savladavao sam. Kad sam bio klinac, svirao sam harmoniku, potom saksofon i bubnjeve, a sada još frule, razne kavale i neke mongolske instrumente  - izjavio je Resavac, muzičar koji „u dušu“ zna verovatno najveći broj instrumenata u Srbiji.

A kroz Kulturni centar u Paraćinu, ove sedmice, prošle su brojne organizovane grupe, uključujući i predškolce. Po rečima Nenada Jevtića, direktora ove ustanove, koncert je bio veliko finale, gde su deca konačno mogla i da čuju kako svi ti instrumenti zvuče.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)