FESTIVAL MALIH POZORIŠNIH FORMI: Severnomakedonska tragikomična duodrama oduševila Zaječarce

S. M. J.

17. 11. 2023. u 14:49

PUBLIKA šestog Festivala malih pozorišnih formi u zaječarskom teatru druge festivalske večeri uživala je u predstavi „Za nas počinje život” .

ФЕСТИВАЛ МАЛИХ ПОЗОРИШНИХ ФОРМИ: Северномакедонска трагикомична дуодрама одушевила Зајечарце

Foto: Pozorište "Zoran Radmilović"

Duodrama iz Severne Makedonije „Za nas počinje život” po tekstu mađarskog pisca Georga Špira i u režiji Dejana Projkovskog, u kojoj igraju Biljana Dragićević Projkovski, koja je za ovu ulogu osvojila nagrade za najbolju ulogu na dva severnomakedonska festivala malih formi,  i Nino Levi oduševila je publiku Festivala malih pozorišnih formi u Zaječaru.

- Tekst je savremena varijanta priče kakvu vidimo kod Čehova. Ako se tri sestre pitaju kakva će Moskva biti kroz 100 godina, muž i žena su ta dva lika posle 100 godina. Ovo je predstava o malom čoveku sa velikim snovima, koji živi u blatu, ali na drugoj strani pokušava da sanja, jer je san jedina stvar koja nije zabranjena. S druge strane postavlja se pitanje šta ako se snovi ostvare? To je zapravo priča o nama, o čoveku kao nesavršenom biću. Kažu da je život vreme koje prolazimo dok planiramo kako ćemo jednog dana živeti, lepo dobro i srećno. U predstavi smo videli velike planove glavnih junaka, zapravo jedan običan, mali, ljudski život – rekao je za pozorišni sajt reditelj Dejan Projkovski.

Foto: Pozorište "Zoran Radmilović"

Tanja Bošković i Dejan Đonović

Festival je, inače, otvorila duodrama „Uspomene Sare Bernar”  u koprodukciji JUK „Herceg Fest” i Hercegnovskog pozorišta iz Crne Gore, koju prema tekstu Džona Marela, u adaptaciji i režiji Staše Koprivice, igraju Tanja Bošković i Dejan Đonović.

-Divan proces smo imali. Od komada koji je na prvom čitanju trajao tri i po sata mi smo napravili komad od sat i dvadeset a da ništa nismo izgubili od suštine. Sve što je pisac koristio je istina i autentično i za mene je bila poslastica da igram Saru Bernar – rekla je Tanja Bošković , koja je za ovu ulogu na 27.Međunarodnom festivalu malih scena i monodrame u Istočnom Sarajevu osvojila nagradu za najbolju glumicu.

Večeras na programu Festivala je monodrama „Nana“ po motivima romana Emila Zole, u kojoj igra mlada beogradska  glumica Milena Božić. Za ovu ulogu, koja je njen master rad, osvojila je specijalnu glumačku nagradu na Be:femonu  u Bečeju 2020.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MRAČNA STRANA ISTINE: U Ukrajini ubijen dvostruki šampion Evrope - ružne prošlosti