DAN BORBE PROTIV ŠEĆERNE BOLETI: Od dijabetesa u Subotici boluje oko 15.000 ljudi

J. L.

15. 11. 2023. u 16:26

U Subotici je registrovano oko 15.000 obolelih od dijabetesa, a pretpostavlja se da u Srbiji boluje oko milion ljudi - rečeno je povodom Svetskog dana borbe protiv šećerne bolesti, koji je obeležen akcijom „Pokreni se znanjem, protiv dijabetesa“

ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ШЕЋЕРНЕ БОЛЕТИ: Од дијабетеса у Суботици болује око 15.000 људи

foto:J.L.

-Udruženje za borbu protiv dijabetesa u Subotici broji 300 članova što je malo jer u Subotici jer je obolelih mnogo više – kaže doktorka Hajnalka Požar, predsednica subotičkog Udruženja za borbu protiv dijabetesa . - Svetski dan borbe protiv dijabetesa usmeren na prevenciju odnosno na rano otkrivanje oboljenja. Smatra se da  polovina od ukupnog broja obolelih i ne zna za svoju bolest. Obolelima je potrebno obezbediti dovoljan broj tračica za proveru nivoa šećera u krvi, dok je deci potrebno obezbediti senzore za kontinuirano praćenje nivoa šećera u krvi.

Dijabetes je hronična bolest, utiče najpre metabolizam ugljenih hidrata, tako da nivo šećera bude povišan a to može da uzrokuje dosta komplikacija, i to promene  na krvnim sudovima, srcu, mozgu, na očima, donjim ekstremitetima.

Komplikacije mogu da budu veoma ozbiljne. Zbog toga je važno kontrolisanje unosa ugljenih hidrata i praćenja nivoa krvnog pritiska, masnoća i šećera u krvi.

               

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona